MYANMAR

I flere tiår har Myanmar vært preget av konflikt i forskjellige distrikter i landet. ADRA Myanmar har flere prosjekter for å hjelpe internt fordrevne personer. Prosjektene fokuserer på to hovedområder: Å hjelpe barn i konfliktområder gjennom å bedre utdanningssystemet og læringsmiljøet, samt å hjelpe internt fordrevne som bor i leirer gjennom helsetjenester og programmet «kontanter for arbeid».

ADRA Norge støtter dette arbeidet gjennom programmet Strenghtening Equity, Access and Quality in Education (SEAQE) og noen mindre prosjekter. Programmet i Myanmar samarbeider tett med ADRA Thailand som arbeider på andre siden av grensen.

IMG_6869 (Large)

 

THAILAND

ADRA Thailand har jobbet med flyktninger fra Myanmar i mer enn 20 år. Fra 2011 har ADRA Thailand hatt et yrkesutdanningsprogram slik at flyktningene kan utvikle ferdigheter som kan hjelpe dem å få jobb når de vender tilbake til Myanmar. ADRA tilbyr 10 sertifiserte kurs som inkluderer sying, hotellservice, matlaging, frisør, elektriker, data, mekanikk og bygging. Kursdeltakerne får også tilbud om yrkesveiledning og annen opplæring for å forberede dem på livet utenfor leiren. Utvalgte kursdeltakere som fullfører kurset, får muligheten til å få et stipend slik at de kan starte sin egen forretning. Noen får også muligheten til å ha praksisplass i private bedrifter i Thailand.

Det er ca. 450 000 statsløse mennesker I Thailand som ikke har offisielle identitetspapirer. Dette gjør det veldig vanskelig å få arbeid, ta høyere utdanning og å få tilgang til primære helsetjenester. ADRA Thailand ble utvalgt av FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, til å være partner i et prosjekt som jobber med lokalsamfunn for å effektivisere prosessen med å søke statsborgerskap. I samarbeid med UNHCR, har ADRA Thailand opprettet 11 servicepunkter som hjelper folk i søknadsprosessen. De gir også informasjon på ulike eventer og arrangementer for å informere statsløse mennesker om deres rettigheter og hvordan de kan gå fram for å få thai ID.