Esther er 17 år og mamma. Hun kom til Uganda med familien sin da hun var liten, fordi det var krig i Sør-Sudan. Esther husker godt hvordan det var å gjemme seg i skogen og være redd og sulten. Minnene om dette blir ikke borte.
Uganda tar imot mange flyktninger fra naboland. Da Esther og familien kom til flyktningleiren, fikk hun begynne på skolen. Men hun hadde dårlig syn og trengte briller. Fra bakerste benk i et stappfullt klasserom var det vanskelig å lære noe. Derfor ga hun opp og sluttet altfor tidlig på skolen. Det var så mye som stod i veien og forstyrret.

Sammen med andre jenter i lignende livssituasjon, får Esther styrke, støtte og oppmuntring. Jentene snakker sammen om livet, problemer og løsninger. Hun har lært om helse, hygiene, penger og økonomi. Hun har lært å lage mat og bake, sammen med mange andre praktiske ferdigheter. Nå har hun fått støtte til å drive en egen kafé. ADRA har gitt henne en startpakke med en enkel stekeovn og annet viktig utstyr for å kunne drive en bedrift.

Hver dag kommer det gjester til Esthers kafé. Hun jobber hardt, og takket være støtten fra ADRA, klarer hun å forsørge foreldrene, søsknene sine og den lille datteren Grace. På litt lengre sikt planlegger hun å ansette folk på kafeen og selv fortsette på skolen. Men det viktigste for Esther er å leve et liv i fred. Hvis det er fred, vet hun at hun har en fremtid.

Siden 2016 har mange mennesker fra Sør-Sudan flyktet til Uganda på grunn av uro og krig. De fleste av landets nesten 2 millioner flyktninger kommer fra Sør-Sudan. Akkurat nå bor det i overkant av 200 000 personer i flyktningbosettingen Bidibidi, som kun er en av flere bosettinger.

ADRA jobber i flyktningbosettingene og sammen med lokalbefolkningen for å sikre at alle drar nytte av innsatsen. Tidligere matvarestøtte fra store, internasjonale organisasjoner har stort sett stoppet opp, noe som betyr at mange ikke har nok mat. ADRAs arbeid i Nord-Uganda er en kombinasjon av humanitær nødhjelp og langsiktig bistand.

Livet som flyktning kan handle om å måtte starte helt på nytt.
«Bare vi kan få ha fred, kan vi oppnå mye,» sa ungdommene i flyktningbosettingen langt nord i Uganda. Dessverre knuser virkeligheten noen ganger visjonene. Behovet for fredsbygging er en av årsakene til ADRAs suksess med dialoggrupper mellom flyktninger og fastboende, og internt mellom grupper av flyktninger. «Vi skal jo leve side om side fremover – og da gjør vi det beste ut av det,» smilte en av kvinnene vi møtte i Uganda.

Utfordringene i flyktningbosettingene er mange og komplekse. Barna får ikke lenger utdelt mat på samme måte som de pleide. Ungdommer og foreldre må dyrke selv og skaffe en inntekt. Det er hardt arbeid under tøffe forhold. De som mister motet, er de som taper.

Vi er glade for å kunne støtte med effektive metoder og verktøy.

Esther på 17 år. Hun er en inspirasjon både for oss og de hun bor sammen med. Hun har lært mye, og fortsetter å jobbe seg ut av fattigdommen.

ADRA bidrar med opplæring, startpakke og videre kunnskap, som gir motivasjon.

Det finnes mange ungdommer nord i Uganda med drivkraft som Esther. Dette arbeidet støtter du når du gir til Hjelpeaksjonen.

Tusen takk for at du støtter et arbeid som er livsviktig for så mange.

Lena Sømme
Generalsekretær, ADRA Norge

Hvordan bruker ADRA pengene dine?

Pengene vi samler inn, betyr en stor endring i livene til mottakerne. I Uganda brukes midlene til yrkesrettet utdanning for ungdom og klimasmart jordbruk for å sikre inntekt til familiene. Arbeid med dialoggrupper bygger fred og forebygger konflikter – noe som er helt grunnleggende for at folk skal kunne jobbe og ha det godt.

Midler fra Hjelpeaksjonen gjør også at vi kan fortsette å bygge gode, inkluderende utdanningssystemer i Sør-Sudan og i våre andre partnerland Mali, Niger, Somalia, Etiopia og Myanmar. ADRA yter også nødhjelp i krisesituasjoner.

Administrasjon:

Fra denne aksjonen går ca. 10 % til å samle inn, forvalte pengene og kvalitetssikre prosjektene. ADRA mottar støtte fra Utenriksdepartementet, ved Norad, og er medlem av Innsamlingskontrollen.