Skal du overleve som flyktning, må du arbeide og gjøre alt du kan for at livsvilkårene for deg og familien skal bli bedre. Det holder ikke med et jordstykke, en presenning, noen bøtter, en gryte og noen matter. Du må jobbe hardt.
Når jeg skriver dette, er jeg ennå i prosessen med å sortere tanker og opplevelser etter besøket i den gedigne flyktningleiren Bidibidi i Nord-Uganda mot grensen til Sør-Sudan. På grunn av borgerkrigen i landet er 1,9 millioner mennesker flyktninger inne i sitt eget land, mens 1.6 millioner mennesker har flyktet til nabolandene Etiopia, Sudan og Uganda. Mange er bekymret for matsikkerhetssituasjonen. Uganda er for tiden vertskap for de fleste flyktningene fra Sør-Sudan; mer enn 800 000 mennesker.
Leiren jeg besøker, er egentlig ikke en leir lenger, men en tilnærmet permanent bosetting av flyktninger. Området med nye jordhytter og presenninger strekker seg så langt jeg ser. Men det jeg ser – er likevel bare er en brøkdel av alle sonene leirene er delt inn i. Her skal menneskene bo og leve i uvisst hvor lang tid. De unge som jeg snakker med sier at drømmen er å komme tilbake til et fredelig Sør-Sudan, mens noen av de eldre har sluttet å håpe. Uansett: et nytt samfunn er i ferd med å der det var relativt få fastboende fra før. ADRAs viktigste oppgave er å hjelpe mennesker med deres grunnleggende behov, løfte menneskers verdighet og hjelpe mennesker til å hjelpe seg selv, gi mål, mening og håp. I leirens sone nr. 2 har ADRA-staben etablert en gruppe med 30-40 frivillige. Blant de frivillige er det mye fortvilelse, men også spirer til håp og engasjement.
«I går kom det en virvelstorm som forårsaket at deler av skolen falt ned,» forteller lederen for ADRAs frivillige. «Det var en farlig situasjon for barna. Frivillige i leiren ble kalt ut for å reparere skoleteltet. Der mange mennesker er samlet på ett område, skjer det stadig noe,» sukker han.
ADRAs frivillige planlegger å etablere en kornmølle som alle i området kan ha nytte av. Det krever at de som kan, bidrar med sine små midler og arbeidskraft. «Vi trenger også et tilbud for de minste barna,» sier en av de frivillige som tidligerer har arbeidet som lærer i Sør-Sudan. Et annet stort behov som ADRA allerede er i gang med, er fredsbyggende samtaler. «Vi har med oss så mye i bagasjen,» sier lederen for de frivillige, «Vi trenger å bygge fred, vi trenger å lære og gjennomføre fredssamtaler. Her sloss folk om vann og mat. Det er ikke så rart kanskje, men det er ikke bra. Det er ikke noen fremtid i munnhuggeri og slåssing.»
Uganda har åpnet landet sitt. «De er våre søsken,» sier Josephine. «Vi er velkomne her, men det er likevel ikke det samme som å kunne leve i fred i vårt eget land. Kan du forstå det?» Mange av flyktningene tar vare på andres barn. Barna har noen ganger mistet foreldrene i kaotiske situasjoner med kamp og vold. Noen har steppet inn og tatt over barna i kaoset; en lærer, en nabo eller en bestemor. Det blir etter hvert mange historier om mennesker som bryr seg og som påtar seg mer enn det man kan forvente.
Å være lærer i en flyktningleir betyr svært fulle klasserom (så fulle som det går an og litt til), masse lyd (veggene er bare en presenning) og veldig mye varme. Pultene som er designet for 3 elever, rommer 6 eller 7. Men «utdanning er eneste løsningen for Sør-Sudan,» sier den hardtarbeidende rektoren Lawrence og hans assistent Abuda. «Vi har dessuten mange barn som ikke kan se, som har hørevansker – og mange, mange barn som har sår som ikke synes. Samtidig finnes det kun en spesiallærer på denne skolen. Behovene er store.»
ADRAs Hjelpeaksjon 2017 vil fokusere på behovene for utdanning i Sør-Sudan og for de mange menneskene som har sett seg nødt til å flykte fra landet. Fremtiden avhenger av at barna får utdanning. Det nytter å hjelpe!
Vil du være med og hjelpe barn og flyktninger i og utenfor Sør-Sudan? Det er enkelt:
https://www.adranorge.no/gi/
Konto: 3000.30.31035 (merk Sør-Sudan)
SMS: Gi 200 kroner til SULT: Send ADRA NØD til 2468
Vipps: ADRA – #19543
Skattefradrag: I 2017 gis det skattefradrag for gaver til godkjente organisasjoner fra kr 500,- til og med kr. 30 000,-. Send personnummer, navn og adresse til post@adranorge.no eller ta kontakt med oss direkte på telefon 31 01 88 00, så vil vi melde dine gaver inn til skattemyndighetene ved årets slutt.
Gaver gitt med Vipps vil ikke automatisk registreres for skattefradrag uten at det gis beskjed. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål!
ADRA Norge gir likeverdig og inkluderende utdanning til barn og unge i Sør-Sudan og andre land sør for Sahara og i Myanmar. ADRA videreutdanner lærere og bygger skoler med vann og latriner.
Foto: Frank Spangler, ADRA
Tekst: Gry Haugen, ADRA Norge