Ingen visste hvor foreldrene til Sarah* hadde tatt veien. Var de blitt tatt av dage? Hadde de rømt for å redde livet? «Det var ikke tid til å vente og finne ut av ting,» forteller Miriam* og sukker, «I en situasjon hvor alle i byen rømte fra opprørerne som voldtok og drepte, hvilken lærer ville ikke tatt med seg en liten, forsvarsløs elev for å redde henne?»
De første ukene ville ikke Sarah spise, og hun kunne knapt snakke. Hun hadde vonde drømmer om natten. Men nå går det heldigvis litt bedre,» forteller Miriam. Miriam er ei ung og hyggelig jente på 23 år, med en livserfaring som er mange år eldre. Hun kommer fra Sør-Sudan, men bor for tiden i en flyktningleir i Nord-Uganda sammen med den lille sønnen, søsteren og Sarah, som er 11 år gammel.
Miriam har meldt seg til å være frivillig for ADRA. Ofte møter hun med de andre frivillige og arbeider for felles prosjekter i deres del av leiren. I tillegg til de daglige gjøremål rundt huset, som hun for øvrig har bygget med egne hender, handler hverdagen om å være med og skape en mer meningsfull hverdag for andre barn og voksne. Hun henter vann sammen med jentene, hun forsøker å mekle når folk krangler ved vannposten eller ved matutdelingen, hun jobber med matlaging, vasker klær og sørger for at barna kommer seg trygt til og fra skolen. Drømmen er en førskole for de minste barna.
Livet til Miriam er ikke et enkelt og problemfritt liv. Ingen har sagt at livet noen gang skal være det. «Jeg skulle så gjerne vært med deg hjem. Kan du ringe meg når du kommer hjem?» spør hun. Hverdagen til norske 23-åringer er så skremmende annerledes, tenker vi som er på besøk fra ADRA.
Miriam fortsetter å jobbe som frivillig for ADRA i leiren. Hun får litt penger for jobben, og de er sårt tiltrengt. Alt koster. Hver dag kommer nye flyktninger inn fra Sør-Sudan som blir tatt imot på mottakssenteret. Ingen blir sendt tilbake, men alle må legge fra seg våpen og kamp. «Her i Uganda er det ikke krig, her ser vi på dere som en ressurs,» er budskapet. «For oss er det en styrke å vite at folk som dere i Norge bryr dere og ikke glemmer oss,» sier Miriam. Og vi tenker mens vi vinker tilbake til Sarah som tar fatt på skoleveien:
Når ikke denne lille familien gir opp, har ihvertfall ikke vi lov til å gi opp!
Vil du være med og hjelpe barn og flyktninger i og utenfor Sør-Sudan? Det er enkelt enten du velger å gi fast til ADRAs arbeid eller gi en enkeltgave:
https://www.adranorge.no/gi/
Konto: 3000.30.31035 (merk Sør-Sudan)
SMS: Gi 200 kroner til SULT: Send ADRA NØD til 2468
Vipps: ADRA – #19543
Skattefradrag
I 2017 gis det skattefradrag for gaver til godkjente organisasjoner fra kr 500,- til og med kr. 30 000,-. Send personnummer, navn og adresse til post@adranorge.no eller ta kontakt med oss direkte på telefon 31 01 88 00, så vil vi melde dine gaver inn til skattemyndighetene ved årets slutt.
Gaver gitt med Vipps vil ikke automatisk registreres for skattefradrag uten at det gis beskjed. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål!
Likeverdig og inkluderende utdanning
ADRA Norge gir likeverdig og inkluderende utdanning til barn og unge i Sør-Sudan og andre land sør for Sahara og i Myanmar. ADRA videreutdanner lærere og bygger skoler med vann og latriner. ADRAs Hjelpeaksjon 2017 vil fokusere på behovene for utdanning i Sør-Sudan og for de mange menneskene som har sett seg nødt til å flykte fra landet. Fremtiden avhenger av at barna får utdanning. Det nytter å hjelpe!
Foto: Frank Spangler, ADRA
Tekst: Gry Haugen, ADRA Norge
*Navnene er endret