Norad har nylig inngått plusspartnerskapsavtale med ADRA. Dette ble markert hos Norad den 27. mai, sammen med seks andre organisasjoner som også befinner seg i denne aller første gruppen med plusspartnere. «Vedtaket om Plusspartnerskap med Norad gjelder arbeid for utdanning,» sier generalsekretær i ADRA, Birgit Philipsen. «Utdanning er ADRA Norges spesielle kompetanse, og denne avtalen gir oss stor fleksibilitet når vi nå skal i gang med en ny femårig programperiode.»
Plusspartnerskapsmodellen er en ny samarbeidsmodell som har blitt til etter en omfattende prosess mellom Norad og organisasjonene.
I vedtaket skriver Norad: «Norad mener at ADRA har dokumentert at de har meget god kompetanse gjennom tidligere erfaring innen området utdanning.»
Norads plusspartnermodell er et partnerskap med store sivilsamfunnsorganisasjoner som oppfyller visse kriterier for volum, systemer, kapasitet og kompetanse. Organisasjonene må oppfylle krav til strategisk retning, faglig kompetanse, gjennomføringskapasitet og ha på plass gode kontrollsystemer.
Andre organisasjoner med Plusspartnerskap er Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Care og Strømmestiftelsen. Erik Lunde fra Strømmestiftelsen påpekte hvor viktig prosesser er for å kunne utvikle seg videre. «I en ustabil verden, har tillit og fleksibilitet blitt viktigere,» sa han. ADRA, ved generalsekretær Philipsen, uttrykte hvor viktig sivilsamfunnets rolle er for å nå ut til grasrota og de som trenger oss aller mest.
Norads direktør roste statsråd Anne Beathe Tvinnereim for retning og giv. «Vår ambisjon i Norad er å tenke enda mer helhetlig,» sa han – og håpet på videre politisk interesse og engasjement.
Formålet med Plusspartnermodellen er at forvaltningen i Norad og hos partnerne skal bli mer effektiv. Bistanden skal være mer kunnskapsbasert, fleksibel og innovativ. Plusspartneravtalen gjelder i første omgang for fem år.
Tekst Gry Haugen, Kommunikasjonssjef ADRA Norge
Foto av fremhevet bilde, Synnøve Aasland, Norad


