De siste ukene har vært annerledes. I ADRA har det blitt jobbet mye med hvordan vi kan hindre spredning av koronaviruset i prosjektområdene i Afrika og Asia, blant mennesker som er de fattigste i verden og de med minst ressurser.
Sør-Sudan er det siste landet bortsett fra et par øystater der koronaviruset ennå ikke er påvist, mulig fordi viruset ennå ikke har kommet til landet, eller fordi det ikke finnes kapasitet til at mennesker som er syke blir testet. Uansett er ADRA i full beredskap. ADRAs team i delstaten Upper Nile i Sør-Sudan prioriterer forebyggende informasjon til lokalbefolkningen med samme type informasjon som vi etter hvert kjenner så godt: Hold avstand, ikke håndhils og klem og vær våken for symptomene til dette nye viruset.
Lenge har det lokale ADRA teamet i Upper Nile lest og fulgt med på nyhetssendinger om koronaviruset og hvordan det påvirker liv og virke; først i Asia, deretter Europa og så i USA. De vet at situasjonen kan eskalere til uante dimensjoner i flere Afrikanske land. Sør-Sudan er uhyre sårbart. Frykten for viruset er én ting, frykten for matmangel er også helt reell.
Men i Sør-Sudan får ikke tusener av mennesker på landsbygda noen informasjon. I denne ene landsbyen i Upper Nile finnes det ikke radio og TV. Den absolutte majoriteten kan ikke lese. Tilgangen til helsehjelp er fraværende. Det finnes en lokal klinikk – men den har ingen faglærte arbeidere eller smertestillende midler, ikke en gang pyrisept til å rense et sår.
I ettermiddag var Samuel og de andre på ADRA-teamet ute på en ny runde i lokalsamfunnet for å forberede befolkningen om hva som kan komme. Budskapet er det samme som her i Norge: Vask hender, hold avstand. Ikke samles i større grupper. Noen av skolene er allerede stengt. I naboland rapporteres det at elever ikke bare savner undervisningen, men også skolematen der dette har vært et tilbud.
Folk lytter og undres. Teamet i Upper Nile har et viktig redskap: en ropert, en megafon, som de bruker flittig for å nå flest mulig. Men hvordan skal folk få vasket hendene på denne riktige måten? Det vil bety mye bæring og koking av vann. Men så skal det sies at folket her på landsbygda har trening i å møte motgang. Dette er ikke den første store prøvelsen, skjønt ingen kan si hvordan det vil være her om en uke, om to, tre uker.
Takk for din fortsatte støtte til ADRAs arbeid som akkurat nå omfatter bekjempelse av koronaviruset. Gi her: https://gi.adranorge.no/ eller med Vipps: #19543
ADRA fortsetter å følge situasjonen i våre samarbeidsland nøye hver dag. Noen steder må enkelte komponenter av vårt arbeid for å gi utdanning settes på pause, mens andre deler av arbeidet forsterkes, som for eksempel vann og hygienetiltak. Det er som å vente på en stille storm som du vet vil gjøre stor skade om den får jobbe uhindret.
Av Gry Haugen, ADRA – oppdatert 1. april 2020

Illustrasjon fra africanews.com 30. mars 2020