KoronaNyheter

“Ta på din egen maske på før du hjelper andre” sies det alltid når vi er ute og flyr.

I ADRA Mali gjennomførte staben i god tid øvelser for å være forberedt på pandemi-situasjonen. Fokuset er å best mulig beskytte seg selv for å kunne hjelpe andre, men også å lære hvordan man underviser andre som igjen veileder direkte i prosjektområdene mot ulike målgrupper.

Lege demonstrerer og forklarer for ADRAs stab i Bamako hvordan de vasker hender. Staben tar med seg ferdighetene ut i prosjektområdene som strekker seg helt nord i Timbuktu-regionen. Foto: ADRA Mali

I dag, når dette skrives, er det 5 bekreftede dødsfall og 56 kjente tilfeller av koronasmittede i Mali. I mange land vil man ikke kunne få vite nøyaktige tall.

Utviklingsminister Ulstein uttalte til avisa Dagbladet 4. april at situasjonen i Mali ikke er unik:

  • Mali med 19 millioner innbyggere har omkring 2000 sett for å teste covid-19. I Norge har snart 100 000 mennesker blitt testet.
  • Landet har 3-4 senger til intensivbehandling. Norge har rundt 400-500 intensivplasser.
  • Mali har ti respiratorer og 200 senger som kan håndtere mistenkte smittetilfeller. Norge har drøyt 650 respiratorer og flere på vei.

– Dette er land som verken har krisepakker eller hjemmekontor i sitt vokabular, sa Ulstein til avisa og la til: .

– I flere av landene vil vi ikke vite hvor stort utbruddet er. Tilgangen på smittevernutstyr og helsepersonell er også lavt. Helsesystemet er allerede svært sårbart og står i fare for å bryte sammen.

 

I afrikanske land finnes kunnskap fra tidligere epidemier, som for eksempel ebola som hadde utbrudd i Vest-Afrika for fem år siden. Læringen derfra konkluderte med at god kommunikasjon og undervisning er viktig for hvordan folk reagerer og hvordan de kan beskytte seg selv. Det handler om å bygge tillit, å ha et tydelig budskap, å møte misinformasjon og rykter med faktabasert kunnskap, å lære sosiale konkrete tiltak (som for eksempel å ikke hilse med håndtrykk i disse situasjonene og holde avstand.

Men den viktigste lærdommen er å møte mennesker med empati og omsorg. Vi står sammen, vi kommer til å klare dette – sammen.

Hjelp oss i arbeidet mot korona: Gi en gave på nett – eller vipps ADRA #19543.

 

(Kilde John Hopkins Center for Communications Program)