Britt Celine Oldebråten er blant fem finalister til «Årets forbilde» i Ringeriksregionen.
Neste uke vil det avgjøres hvem som blir årets forbilde i Ringeriksregionen. Begrunnelsen for nominasjonen av Britt Celine til Årets kvinnelige forbilde er:
Britt Celine Oldebråten bor på Røyse og jobber i ADRA, Adventistkirkens globale utviklings- og nødhjelpsorganisasjon. Hun er modig og gjør noe for andre som gir varige verdier og håp om en bedre verden. I fjor besøkte hun sultrammede Sør-Sudan for å følge opp ADRAs prosjekter der. Som en del av ADRAs beredskapsgruppe kan hun bli sendt til kriseområder på kort varsel. Hun har jobbet i Nepal etter jordskjelvet i 2015, på Filippinene, Myanmar og land på Balkan. Hun er en verdig kandidat til Årets kvinnelige forbilde.
I likhet med mange andre ungdommer kom Britt Celine første gang til Hole kommune (en del av Ringeriksregionen) som internatelev ved Tyrifjord videregående skole på Røyse. Etter videregående dro hun til Sri Lanka med Strømmestiftelsen. Hun er utdannet sosionom med fordypning i internasjonalt og interkulturelt sosialt arbeid fra Trondheim.
Britt Celine forteller at hun fra barndommen har visst om ADRA og blant annet deltatt ivrig i Hjelpeaksjonen der hun vokste opp i Lier. Nå er det 12 år siden hun begynte å jobbe i ADRA. Hun forteller: «ADRA lyste ut en stilling som programkoordinator, men jeg visste at jeg ikke var kvalifisert. Likevel tenkte jeg at jeg kunne øve meg på å skrive søknad, så søknaden ble sendt.»
Britt Celine fikk ikke den stillingen som opprinnelig var utlyst, men hun var velkommen i en lærlingstilling. Siden dette har hun jobbet i ADRA, blitt gitt mange utviklingsmuligheter og sendt rundt på oppdrag i Norge og verden.
Hjerteprosjektet Keep Girls Safe
Britt Celine bodde ett år i Thailand og arbeidet for ADRA. Her finnes det et prosjekt som har en helt spesiell plass i hjertet hennes. Hjerteprosjektet er «Keep Girls Safe», et prosjekt for å støtte, hjelpe og forebygge sårbare jenter fra moderne slaveri. Prosjektet omfatter et beskyttelseshjem for sårbare jenter: «Jeg kjenner barna ved Keep Girls Safe og vet hvor viktig dette arbeidet er for den enkelte jente.» Britt Celine har besøkt flere av jentenes familier i avsides, fattige landsbyer og vet mye om hvordan livet for jentene hadde vært uten dette beskyttelseshjemmet og hvilken risiko de ellers hadde levd under, risiko for tvangsarbeid og menneskehandel.
Med i internasjonalt beredskapsteam
Britt Celine har besøkt de fleste av ADRA Norges prosjektland, og hun er med i ADRAs internasjonale beredskapsteam. Dette har ført henne til mer eller mindre kjente katastrofeområder rundt i verden. Hun har vært i Afrika sør for Sahara og i Sør-Sudan under hungersnød og borgerkrig. Veien har gått til Nepal og videre til Serbia, Makedonia og Ungarn der den såkalte «flyktningkrisen» rystet Europa i 2015.
Flere hundre tusen mennesker fra den etniske minoriteten rohingya flyktet fra Myanmar til Bangladesh mellom september 2017 og mars 2018. Britt Celine ble kalt til Bangladesh for å bistå med informasjonsarbeid: «ADRA har oftest dyktige lokale medarbeidere som kan stå for selve hjelpearbeidet de fleste stedene jeg har vært. Men ved en stor hendelse trenger de lokale arbeiderne hjelp til å få ut informasjon. Min rolle er å kommunisere med omverdenen, gi informasjon om realitetene – og fortelle historiene om at det nytter å hjelpe og at hjelp kommer fram gjennom vårt system.
Det finnes alltid håp
Britt Celine har fått mange sterke inntrykk gjennom arbeidet, særlig i forbindelse med beredskapsoppdrag. Men hun misliker ordet håpløshet: «Håpløshet er et dumt ord. Det finnes alltid håp,» sier hun.
Likevel tenker hun ofte på de menneskene hun har møtt og hvordan det vil gå med dem videre: «Menneskene som jeg snakket med i Bangladesh hadde forferdelige historier å fortelle. Mine reaksjoner på deres virkelighetsbeskrivelse kommer gjerne etterpå.»
Hun forteller videre at ADRA har dyktige lokale medarbeidere som er ansvarlige for hjelpearbeidet de fleste stedene hun har vært. Men ved store nødhjelpsoperasjoner trenger de lokale arbeiderne forsterkninger fra det internasjonale ADRA-nettverket. Hun er glad for å hjelpe.
ÅRETS FORBILDE
Nå er Britt Celine nominert, sammen med fem andre finalister, til årets forbilde. Avgjørelsen skjer den 22. januar. Bak Årets forbilde i Ringeriksregionen, står organisasjonen NovaPro som er et nettverk og en møteplass for profesjonelle kvinner som driver eller ønsker å starte egen virksomhet, kvinnelige ledere i næringslivet, offentlig sektor og organisasjonslivet. NovaPro skal arbeide for å bedre balansen mellom menn og kvinner der beslutninger tas, arbeide for å identifisere, synliggjøre og ta i bruk de kvinnelige ressursene i Ringeriksregionen hvor vi deler, styrker, løfter og heier på hverandre.
Britt Celine Oldebråten er kommunikasjons- og programrådgiver i ADRA Norge. Bildet er fra arbeidet i Bangladesh blant Rohingya-flyktninger i fjor.