Alle barn og ungdommer trenger en drøm om en framtid. Men noen ganger kan drømmene bli så urealistiske at motet svekkes. Uten skolegang finnes det ikke lenger rom for tanken om å bli sykepleier, lege eller lærer, som mange drømmer om. Med ADRAs fokus på praktisk utdanning for ungdom som ellers ville falt utenfor, kan en negativ spiral snu. Drømmer får substans og innhold. Dette forteller ungdommene som hittil har fått muligheten til å lære seg et praktisk yrke gjennom ADRAs yrkesopplæring.
Livet, håpet og drømmene er tilbake – og planene vil gjennomføres!
Thein Aung
Thein Aung måtte jobbe så mye hjemme på gården, at grunnskolen aldri ble fullført. Han droppet ut etter 8. klasse, men var lei seg for det. Familien består av foreldre og seks barn – og de dyrker ris. Nå har han Thein Aung skoleplass på linjen for agro-mekanikk ved ADRAs nybygde yrkesskole. «Jeg visste litt om maskinene fra før, men ikke mye,» forteller han. Thein Aung har glimt i øyet og smiler stort når han beskriver at han tidligere fint klarte å ta en maskin fra hverandre, men at han ikke hadde noen kunnskap om de ulike delenes funksjon og hvordan maskindelene skulle settes sammen.
Ville ikke til Thailand
«Mange på min alder, gutter og jenter, drar til Thailand for å søke arbeid. Jeg ser mange ulemper og farer ved det, og ville helst være i nærheten av familien min. De trenger meg, og jeg trenger dem. Det er mange maskiner i landsbyen hjemme som trenger reparasjon. Jeg blir ikke arbeidsledig.” Han forteller at det etter hvert har kommet mange små jordbruksmaskiner i landsbyen og området rundt. Gjennom ADRAs prosjekt blir han kvalifisert til å reparere det meste.
Kunnskap for livet
Der Thein Aung bor, sår risbøndene kornet i april/mai. Høsten er i november/desember. En av grunnene til at Thein Aung er så sikker på at han vil få nok arbeid, er alt han har lært på skolen om kundebehandling og hvordan han kan styre en liten bedrift. «Dessuten,» sier han, «er jeg mye blidere og hyggeligere enn de andre to mekanikerne i landsbyen. Garantert. De vet ingenting om kundebehandling!»
Yrkesskole
ADRAs prosjekt i Myanmar tilbyr ungdom praktisk yrkesutdanning. Funksjonshemmede, arbeidsledige og ungdommer som av ulike årsaker har falt utenfor eller sluttet altfor tidlig i skoleløpet, prioriteres ved opptak til skolen. Fag som tilbys gjennom ADRA er søm, data, agro-mekanikk, frisør, sveising, jern og metall, hotell og restaurant og elektro. I tillegg trenes alle elevene i et fag som tar for seg generelle livsferdigheter. Her utrustes elevene for arbeidslivet og lærer hvordan man driver en liten bedrift med regnskapsføring og kundebehandling. Ungdommene snakker om hvor viktig det er å gjøre gode valg i livet – og konsekvensene av å gjøre dårlige valg. Elevene får også hjelp til å skaffe seg lærlingplass eller starte en egen liten bedrift. Mange av elevene kommer fra såpass fattige kår at det er avgjørende for dem at skoleklær, kostnader til å bo i nærheten av skolen og reisepenger er inkludert i tilbudet. Å skape sin egen arbeidsplass er en realistisk mulighet for mange. «Bivirkningene» er mange: Noen vil jobbe noen år og tjene penger slik at de senere kan fortsette med en akademisk utdannelse. Ungdommer slipper å risikere farene ved å reise til naboland på jakt etter jobb og penger. Arbeidet finnes her.

Funksjonshemmede, arbeidsledige og drop-outs, ungdommer som av ulike årsaker har falt utenfor skolen, prioriteres ved opptaket til skolen som ADRA har bygget ved hjelp av Norad og givere i Norge.
HJELPEAKSJON
Hjelpeaksjonen er ADRAs årlige innsamlingsaksjon som har røtter tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. Da går frivillige fra dør til dør eller gjør andre tiltak for å få folk til å gi penger til arbeidet. I 2018 er fokusprosjektet yrkesopplæring for sårbar ungdom i Myanmar.
Ca. 10 % av pengene som vi samler inn i Hjelpeaksjonen, brukes til akutt nødhjelp i katastrofesituasjoner (nødhjelpspakker).
Hjelpeaksjonsmidlene legges sammen med penger fra Norad etter kravet om 10% egenandel. Det er altså våre egne innsamlede midler som gjør støtte fra Norad mulig. (Norad er direktoratet for utviklingssamarbeid i Norge.) På denne måten kan vi si at når du gir 1000 kroner, vil det samlet utgjøre 10 000 kroner.
Hjelpeaksjonen handler om at du kan hjelpe ADRA – slik at vi sammen kan hjelpe enda flere!

Thein Aung kommer fra en jordbruksfamilie. Nå går han på ADRAs nyopprettede yrkesskole. Han skal bli landbruksmekaniker, og er sikker på at han kommer til å få jobb: «Jeg kommer til å få jobb på grunn av det jeg har lært her – og fordi jeg er blid!» sier han. Thein Aung slapp å bli en av de 141 millioner ungdommer i verden som står uten tilbud om videre skolegang. Foto: Frank Spangler, ADRA. Tekst: Gry Haugen, ADRA Norge.