I april var jeg på besøk i Sør-Sudan. Jeg husker bildene fra da landet ble selvstendig i juli 2011. Folk var glade og bar flagg. Det var parader og dans i gatene. Jeg tenkte med meg selv at det minnet om 17. mai her i Norge. Men veien for verdens nyeste land har ikke vært lett. Nå – seks år senere – er landet fortsatt rammet av krig, vold, og på toppen av det hele hungersnød. Tørken er en stor faktor her, men kanskje like mye konflikt. Det er utrolig i områdene som produserte mest mat. Bøndene har flyktet.
Norge er en sterk støttespiller for menneskene Sør-Sudan. Mange norske organisasjoner jobber med langsiktig utvikling av landet med støtte fra Norad. ADRA Norge fokuserer spesielt på utdanning i hovedstaden og i Eastern Equatoria. På grunn av hungersnøden, har skolemat-programmet blitt ekstra viktig. For mange barn er dette det eneste måltidet de får i løpet av dagen.
Isaac George, er rektor ved YMCA Primary School, en av ADRAs samarbeidsskoler i Juba. Han mener at utdanning er selve nøkkelen: «Når folk ikke har utdanning, går konflikten videre. Utdanning vil løse konflikten ved at man tenker annerledes,» mener George. «Det er som de sier i Bibelen. Lyset vil komme til verden og åpne sinnene våre. Utdanning er selve infrastrukturen i en nasjon. Et godt land trenger gode, utdannede lærere, leger og til og med prester. Utdanning skaper folk med lidenskapelige hjerter.»
Det er tydelig at George er en engasjert lærer som har drømmer og visjoner for elevene og landet. Skolen hans er spesielt utvalgt til å være med på 17. mai-programmet til Den norske ambassaden i Juba.
Alle elevene på skolen har svart på tre spørsmål:
- Hvorfor er utdanning viktig?
- Hvordan kan din utdanning bidra til fred og utvikling av landet ditt?
- Hvilke drømmer har du for deg selv?
Et utvalg av svarene vil samles og fire elever er utvalgt til å presentere elevenes tanker på 17. mai feiringen til ambassaden. Det synes de er veldig stas, og de synes det er gøy å lære om feiringen i Norge, og å prøve hvordan det er å gå i 17. mai-tog.
ADRA samarbeider også med Rejaf Diocese School, og her traff jeg biskop Enoka Tomba som er involvert i fredsarbeidet. «Ledelsen i landet kommer ikke til å forandre seg. Det er slik de er opplært. Forandring kommer til å ta lang tid. Bare se på israelittene som krysset Rødehavet og bodde i ørkenen. De brukte 40 år på å bli en nasjon! Det var den neste generasjonen som formet landet. Sør-Sudan trenger også tid. De eldre må hjelpe til, men det er barna som er framtiden.»
Sørsudaneserne har fått med seg at Norge tenker på dem, og mange steder jeg besøker takker de inderlig for dette. Enda flere ganger får jeg høre: «Dere må ikke glemme oss!»
For det er lett å glemme. Langvarige konfliktområder og nød blir gammelt nytt og drukner i nye katastrofer og nyheter. Vi mennesker synes det er forferdelig å høre om sult og hungersnød på hver nyhetssending, og «lukker øre og øyne». I disse glade maidager, hvor vi feirer grunnlovsdagen og frihet, fred og demokrati – la oss ikke glemme våre brødre og søstre i Sør-Sudan.
Tekst: Britt Celine Oldebråten, ADRA Norge