Siden konflikten i Sør-Sudan eskalerte i juli 2016, har mer enn 590 000 barn og voksne flyktet til Uganda. Flyktningstrømmen toppet seg i desember da ca. 2500 flyktninger ankom daglig. «Det beste med å ha kommet hit, er freden. Her slipper vi å høre skudd, rop og skrik hele tiden og vi sover tryggere om natten», sier Philip, som kom over grensen til Uganda sammen med søskenflokken for fem uker siden: Foreløpig bor familien i Palorinya flyktningleir, og det er Philip som fungerer som familieoverhode. Ingen vet hvor foreldrene befinner seg.
Philip og søsknene kom til Uganda etter å ha gått gjennom skogen i tre dager for å unngå væpnede grupper. Drømmen er å komme tilbake til et fredelig Sør-Sudan og bli lærer. Han var i 8. klasse da han måtte rømme.
ADRA har ansvaret for drift av deler av flyktningleiren. Her hjelper de til med organisering, sanitærforhold, husdyr, energi, miljø og utdanning. Barna må få mulighet til skolegang. 64 % av menneskene som ankommer flyktningleirene i Uganda er barn under 18 år. Konfliktene mellom de ulike folkegruppene har ført til frykt for folkemord og total kollaps av den sårbare staten. Behovene inne i Sør-Sudan der 1,8 millioner er interne flyktninger, er enorme, likeså blant flyktningene i Uganda og andre naboland. I Sør- Sudan har ADRA Norge fått støtte fra Norad til å gi mat til skolebarn, bøker og skriveredskap, og til å skape trygge læringsmiljø for barna. ADRA setter opp latriner og borer etter drikkevann.
Ingen barn kan lære noe på skolen når de går sultne fra dag til dag. Læring og mulighetene til å få en utdannelse er viktig for alle barn fordi skolen handler om fremtiden og håpet om at ting blir bedre. Ungdommene vet at uten utdannelse er det ingen jobb, ingen inntekt og ingen fremtid.
Drømmen er å fullføre 12. klasse. Philip har båret, og han fortsetter å bære. Framtiden er usikker, men han har ikke mistet håpet.
Da har ikke vi heller lov til å miste det, tenker jeg.