I samfunn preget av ufred, konflikter og traumer, er fredsbygging mer enn politiske avtaler og våpenhviler. Det handler om mennesker som bærer på uro, tap og usikkerhet, om å bygge opp igjen det som er ødelagt, kanskje både fysisk og psykisk.
Å bygge fred fra innsiden: Skolen som en nøkkel
I mange samfunn spiller skolen en nøkkelrolle i arbeidet med å bryte voldsspiraler og bygge varig fred. Gjennom undervisning og relasjoner, kan skolen bli en freds- og håpsarena. Gjennom samarbeid med lokalsamfunn, undervisning i fred og konfliktløsning og inkluderende læringsmiljøer, kan lærere bidra til å fremme sosial rettferdighet, forsoning og trygghet. Slik kan utdanning kan være et kraftfullt verktøy i fredsbygging, og lærere kan styrke elevers evne til å leve sammen i fred – på tvers av ulikheter og kanskje traumer som sliter på enkeltmennesker og lokalsamfunn.
ADRAs arbeid for fred
ADRA-nettverket, som er tilstede i 120 land, har i økende grad satt fredsbygging på dagsorden – særlig innen utdanning og samfunnsutvikling. En egen arbeidsgruppe i nettverket jobber med å utvikle rammeverk og metoder for dette arbeidet, og nylig var representanter samlet i Norge for å dele erfaringer og styrke samarbeidet.

Arbeidsgruppe fra ADRA-nettverket i dyp konsentrasjon med fredsbygging på dagsorden. Fra venstre: Derek Glass fra Norge, Pia Reierson ADRA International, Karina Lynge ADRA Danmark.
Karina Lynge fra ADRA Danmark løftet frem hvordan fredsbygging allerede skjer i mange land og hvordan utdanning for fred foregår blant lærere, i ungdomsgrupper og innen arbeid for psykososial helse. «Det foregår svært godt arbeid for fred i mange land,» sa hun og pekte på nettverkets globale rekkevidde: «Tenk hvilken påvirkningskraft vi kan ha!»
Derek Glass fra ADRA Norge understreket viktigheten av å støtte lærere i møte med elever som har opplevd traumer og utrygghet: «Elever, skoler og undervisning rammes alltid der samfunn erfarer konflikter og kriger. Lærere må respondere til den aktuelle situasjonen og til det som elevene opplever av traumer og utrygghet. Der vi har mulighet, må vi sikre at lærere har kunnskap og kompetanse og at elevene får del i verktøy som kan styrke mulighetene til å bryte ut av voldsspiraler.»
Fred bygges i hverdagen
Fredsbygging skjer i klasserom, i samtaler, i lek og fellesskap. Konkret handler det om å lære og lytte, forstå og samarbeide. Empati og respekt for ulikhet må trenes og øves.
Andre grupper i samfunnet er også viktig i arbeidet for fred. Religiøse ledere har for eksempel stor påvirkningskraft, respekt i lokalsamfunn og blir ofte lyttet til. De kan nå fram til områder og mennesker der ikke andre når frem.
Fredsbygging er en helhetlig prosess som må favne både samfunnets strukturer og enkeltmenneskers behov. Lærere, lokalsamfunn og aktører som ADRA, har viktige roller i å gi barn og unge verktøyene de trenger for å leve i fred – og for å bygge den. Gjennom målrettet innsats og samarbeid kan vi bidra til å bryte voldsspiraler og skape trygge, inkluderende samfunn der håpet kan vokse.
Karina Lynge, ADRA Danmark
Tekst: Gry Haugen, ADRA.
Foto Fremhevet bilde: Frank Spangler, ADRA