Religion er viktig for mange mennesker. Samtidig spiller religion ofte en kompleks rolle i samfunnet. Konflikter kan oppstå på grunn av hvordan folk bruker og tolker religion, men tro og religion kan også styrke sosialt samhold, bygge fred og forebygge konflikter.
Mange konflikter har dype historiske røtter, hvor religion har vært en del av identiteten til de stridende partene. Religion kan lett bli en kilde til konflikter, spesielt når mennesker mangler respekt for andres tro.
ADRA har lang erfaring med å samarbeide med religiøse ledere, trosaktører og lokalsamfunn for å forebygge konflikter, styrke sosialt samhold, mekle og løse konflikter, samt å bygge opp igjen etter konflikter. Våre verdier om tilgivelse, toleranse og sosialt samhold – er grunnleggende for fredsarbeid.
Å være med og finne løsninger og bygge fred, er viktig for at barn skal få gå på skole og folk skal få dyrke jorda si i fred. En tidligere generalsekretær i FN sa en gang: «Vi bruker mye mer penger og ressurser på å håndtere konflikter enn på å forebygge dem og bygge fred». Slik understreket han viktigheten av å prioritere fredsbygging.
Romerne 12,18: Hold fred med alle mennesker, så langt det er mulig og det står til dere.
Fred er grunnleggende
Historisk sett har prinsipper som fred, inkludering, mangfold og tilgivelse vært sentrale for store religiøse ledere som har spilt viktige roller i freds- og forsoningsprosesser. Det krever styrke å bidra til at våpen legges ned.
Akkurat som helse er mer enn fravær av sykdom, er fred så mye mer enn fravær av krig. Fred er helt nødvendig for bærekraftig utvikling og effektiv hjelp i katastrofer. Når det er fred i et land, kan ressurser brukes på utdanning, helsevesen og økonomisk utvikling. Fredelige samfunn gir dessuten et tryggere miljø for humanitære organisasjoner å kunne operere i.
Et stort spørsmål i dag er hvordan mangel på finansiering vil påvirke fredsarbeid i verden. Konflikt og vold skaper usikkerhet, ødelegger infrastruktur og tvinger folk på flukt, noe som forverrer fattigdom og hindrer utvikling. Uten fred er det vanskelig å bygge stabile samfunn, sikre tilgang til viktige tjenester og fremme økonomisk vekst. Menneskeverd og relasjoner må respekteres.

Foto: ADRA
ADRA Norges ASPIRE-program
I midten av 2024 startet ADRA Norge opp et nytt femårig program kalt ASPIRE. Målet med programmet er at utdanning skal bidra til å bygge fredelige, motstandsdyktige og velfungerende lokalsamfunn.
ASPIRE-programmet bygger videre på tidligere utdanningsprogrammer, og gjennomføres i noen av de mest konfliktfylte landene i verden: Myanmar, Sør-Sudan, Somalia, Etiopia, Mali, Niger og Uganda (nord). Programmet fokuserer på fredsbygging gjennom samarbeid med lokale sivilsamfunn, skoler og utdanningssystemer. Det vil også styrke lokalsamfunnenes motstandskraft mot klimaendringer, som øker presset på naturressursene og kan føre til konflikter.
Fremover vil ASPIRE-programmet støtte fredsundervisning i skoler, dialog i lokalsamfunn og aktiviteter som bygger sosialt samhold. Programmet vil bygge på erfaringer fra ADRA-partnere og lokale sivilsamfunnsorganisasjoner som jobber på en konfliktsensitiv måte for å skape positive endringer. ASPIRE-programmet vil også bidra til viktig og relevant læring i hele ADRA-nettverket.
ASPIRE står for: Action to Strengthen Partnerships for Inclusion, Resilience and Education.
Når det er fred, kan vi lære!
Tekst og foto fremhevet bilde: ADRA | Gry Haugen