«Bare det er fred og vi får lov til å ha fred fremover, kan vi få til mye,» hører vi ofte når vi besøker ADRAs prosjekter. Noen ganger knuser virkeligheten visjonene.
ADRA Norge har støttet nødhjelps og utviklingsarbeid i Sudan gjennom en årrekke. Den pågående konflikten er kritisk og kommer på toppen av mer flere tiår med borgerkrig og konflikt. Konsekvensene for lokalsamfunn og menneskeliv er alvorlige. Det haster å gi livreddende hjelp.
Nødhjelp i Darfur, Sudan
I 2024 undertegnet ADRA Norge en avtale med den norske ambassaden i Sudan om gjennomføring av det humanitære prosjektet «Response for Prevention of Famine in Darfur», et prosjekt for matsikkerhet og trygt drikkevan.
«Selv om mye har gått tapt, tror vi at vårt arbeid med lokalsamfunnene i årenes løp har gjort en forskjell. Dette kan ikke krigen ta fra oss,» sier Derek Glass, leder for den humanitære nødhjelpsavdelingen i ADRA Norge. Derek besøkte Vest-Darfur i november 2024, etter at han også besøkte Darfur rett før denne nåværende konflikten brøt løs i 2023. «Når vi leverer humanitær bistand, ønsker folk ADRA velkommen,» beskriver Derek.
Ibrahim
Ibrahim er i komitéen som skal være med og bestemme hvem som får hjelp denne uken. Han forsøker, men greier ikke å holde tårene tilbake når han skal snakke: «Det er så store behov,» forklarer han mens tårene renner ned i det grå skjegget. «Folk har mistet alt.» Ibrahim forstår at ressursene er begrenset, men det smerter han å måtte velge blant mennesker når han vet at alle har store behov.
6,5 millioner kroner fra ambassaden til ADRAs arbeid
Prosjektet som er finansiert av den norske ambassaden, gir livreddende hjelp til en verdi av minst 6,5 millioner kroner til områdene El Genina, Kulbus og Kerenik i Vest-Darfur. Prosjektet når totalt ca. 23 000 mennesker, hvorav rundt 3300 er personer i akutt fare for å sulte. Vi inkluderer spesielt gravide og kvinner med spedbarn eller barn under fem år og mennesker som er alvorlig syke. Prosjektet støtter også 550 lokale bønder med frø og redskaper som de trenger for å så frø til jordbrukssesongen, for å redusere behovet for matvarehjelp. 6500 mødre får undervisning i sped- og småbarnsernæring.
Sudan
Sudan er fra fra FØR et interessant og vakkert land i den nordøstlige delen av Afrika, rett sør for Egypt og langs kysten av Rødehavet. Landet er et av de mest etnisk mangfoldige i verden, med over 50 millioner innbyggere.
I april 2023 brøt det ut en brutal krig mellom det nasjonale militæret (SAF) og paramilitære grupper (RSF). Utenlandske arbeidere, organisasjoner og ambassader ble evakuert. Konflikten er kompleks, men landet er nærmest splittet i to – der vest er kontrollert av RSF og øst er kontrollert av SAF.
Lite oppmerksomhet i verden – en stille katastrofe
Krigen i Sudan har fått lite oppmerksomhet i verden, noe som kan skyldes
1. Internett som ikke fungerer.
2. Det er lite med utenlandske øyne på bakken.
3. Andre pågående konflikter i verden får mye oppmerksomhet.
Folket bærer byrdene, og folket taper
Enkelte grupperinger har tatt side i konflikten, mens andre forholder seg nøytrale mens de vokter sine egne territorier og folkegrupper. Ingen av gruppene ser ut til å komme seirende ut av konflikten. Det er folket som bærer byrdene og det er folket som taper. Bønder har mistet levebrødet sitt, prisene har skutt i været og de fleste skoler er stengt. Krigsforbrytelser uten hensyn til internasjonal lov og rett blir begått fra begge sider.
Ingen kjenner eksakte dødstall, men moderate beregninger sier at 125 000 sivile har omkommet av sult og krigshandlinger. 15 millioner mennesker, mer enn dobbelt så mange som Norges befolkning, har flyktet internt i Sudan eller til nabolandene (3 millioner) Tsjad, Sør-Sudan, Etiopia og Egypt. Halvparten av befolkningen, om lag 26 millioner mennesker, har akutt behov av mat.
70% av helsesystemet i landet har kollapset. 90 % av skolene i landet er stengt, og landet er samtidig i den største utdanningskatastrofen i verden. Det er også dype etniske konflikter gjemt i konflikten.
Samarbeidspartnere
Siden 2019 har ADRA samarbeidet med en lokal grasrotorganisasjon som jobber for fredsbygging og utvikling på landsbygda i Darfur; PLRD (Peace and Light Rural Development Organization). Sammen har vi gjennomført prosjekter for fred, beskyttelse, utdanning, rent vann og bedre sanitærforhold. Partneren har en sterk posisjon og kunnskap om lokalsamfunnet og de ulike strukturene og dynamikken mellom folkegruppene.
En annen interessant partner er Emergency Response Rooms (ERR) i Darfur. Dette er et lokalsamfunnsbasert initiativ som tilbyr viktige tjenester som mat, medisinsk hjelp og husly til mennesker på flukt. ERR drives ofte av lokale frivillige som vurderer behovene og mobiliserer ressurser raskt, til tross for betydelige utfordringer. Innsatsen utgjør en livline for dem som er hardest rammet av konflikten.
Faktakilde Sudan: https://www.unocha.org/sudan