Det er to år siden krigen i Ukraina brøt ut. Alle landene i Europa har bidratt med hjelp. Hjelpen inne i Ukraina er koordinert og i hovedsak ledet av ADRA Ukraina.
ADRA har konsentrert hjelpen rundt følgende sektorer:
- Psykososial støtte
- Midlertidig husly
- Utdeling av mat og basisvarer, samt kontantoverføringer til flyktninger
- Språklig og kulturell integrering
- Utdanning og myndiggjøring
- Helsetjenester og medisinsk hjelp
- Samfunnsengasjement og integrering.
- Økonomisk støtte til prosjekter i Ukraina
Her kan du lese hva som har blitt gjort fra de forskjellige landene:
Belgia:
ADRA Belgia støttet innsatsen med midlertidige tilfluktssteder ved grenseovergangene i Ukraina, der flyktninger som søkte trygghet, fikk mat og viktige forsyninger. I tillegg ble det gitt kontantstøtte for å hjelpe familier med å dekke grunnleggende behov. ADRA Belgia organiserte også en stor humanitær konvoi med 1 tonn mat til Mukachevo i Ukraina.
Danmark:
ADRA Danmark har støttet omfattende prosjekter i Ukraina med fokus på psykososial støtte (PSS) gjennom individuelle konsultasjoner og gruppekonsultasjoner, kombinert med en hotline for dem som ikke har kunnet forlate de berørte områdene. Barn fikk psykososial støtte på sommerleirer. Rundt 15 500 mennesker mottok akutt nødhjelp finansiert av ADRA Danmark i 2022\3. Støtten har også omfattet styrking av det ukrainske sivilsamfunnets rolle i gjenoppbyggingen, med rehabilitering av skoler i Mykolaiv og støtte til lokalsamfunnsstyrt kriserespons og gjenoppbygging.
Finland:
ADRA Finland samarbeidet med lokale kirker som var involvert i utdeling av mat til flyktninger som ankom Finland. I tillegg støttet de aktivt de pågående prosjektene i Ukraina.
Frankrike:
Med 900 frivillige og lokale kontorer har ADRA Frankrike sørget for midlertidig husly for 504 personer og delt ut kontantkuponger for å dekke grunnleggende behov til en verdi av 22 500 euro. I 2022 ble det delt ut 246 tonn mat og 4 099 hygienesett, i tillegg til franskundervisning for flyktninger. Spesielle arrangementer som «Pêche solidaire» i samarbeid med Hope Radio, hadde som mål å støtte og oppmuntre mottakerne. ADRA Frankrike samarbeidet også med La Protection Civile om å samle inn donasjoner og sende ett fly og 28 lastebiler med nødhjelp til Slovakia og Polen for distribusjon til Ukraina.
Kroatia
ADRA Kroatia hjalp barn i flyktningsentre. Gjennom språkopplæringsprogrammer, fritidsaktiviteter og spesielle høytidsarrangementer, forsøkte ADRA å skape et støttende og oppmuntrende miljø for barn på flukt og gi dem øyeblikk av glede og normalitet midt i denne krisen.
Nederland:
ADRA Nederland samlet aktivt inn penger til nødhjelpsarbeidet og støttet de ulike aktivitetene som ADRA organiserte i Ukraina.
Norge
I tillegg til generøse donasjoner fra private givere som muliggjorde vesentlig støtte til nødhjelpsprosjekter i Ukraina og nabolandene, har ADRA Norges lokallag vokst til 11 aktive team i adventistkirkene, og flere viser interesse. Tilbud fra lokallag spenner fra norskopplæring til arrangementer som konserter og praktisk støtte.
Et eksempel er ADRA lokallag i Tyrifjord Adventistkirke som bidro med nødvendigheter og organiserte ungdomsarrangementer på Tyrifjord vgs for å hjelpe unge ukrainere med å knytte vennskapsbånd. Lokallaget hjelper også flyktningene med å finne seg til rette ved å innrede leiligheter og tilby velkomstpakker, inkludert gavekort fra HappyHand bruktbutikk. Transporttjenester og flyktningbarns integrering i aktiviteter i lokalsamfunnet, som for eksempel ponniklubben, har som mål å skape kontakt og gi støtte utover den materielle hjelpen.
Polen:
ADRA Polens humanitære innsats har vært preget av en mangesidig tilnærming for å møte de ukrainske flyktningenes ulike behov. Med alt fra humanitære hjelpepakker og evakueringshjelp til levering av husly, mat og integreringstjenester har ADRA spilt en sentral rolle i å støtte flyktninger i ulike faser av flukten.
Romania:
ADRA Romania startet prosjektet «Hope for Ukraine», som hadde som mål å avhjelpe den humanitære krisen ved Romanias grenser ved å gi humanitær hjelp til flyktninger fra Romania, Ukraina og Moldova. Siden krigen i Ukraina brøt ut, har mer enn 515 450 ukrainske flyktninger fått hjelp på følgende måte: 1 800 personer har fått hjelp i Moldova, 3 861 har blitt transportert, 13 103 har fått husly, 16 355 har fått mat og andre varer, 35 279 har fått økonomisk, utdanningsmessig og juridisk støtte til integrering på arbeidsmarkedet, 40 462 har fått hjelp i Ukraina og 404 590 har fått hjelp ved grenseovergangene.
I samarbeid med Syvendedags Adventistkirken i Romania, organiserte ADRA i tillegg 80 humanitære konvoier, 74 til Ukraina og 6 til Moldova. De viktigste aktivitetene var: økonomisk bistand, psykososiale tjenester for barn og voksne, etablering av barnevennlige områder, tilrettelegging for integrering av flyktningbarn i det rumenske utdanningssystemet for ukrainske barn, humanitær hjelp i vinterperioden, gjennomføring av medisinske tester, matvarehjelp osv.
Serbia:
ADRA Serbias engasjement for ukrainske flyktninger er sentrert rundt samfunnsbasert støtte og myndiggjøringsinitiativer, ved å integrere ukrainske flyktninger i aktivitetene i samfunnssenteret og utdanningsprogrammene. Samfunnssenteret utenfor Beograd gir gratis tilgang til viktige tjenester. Barn, unge og voksne som er utsatt for ulike former for vold, sosial ekskludering og fattigdom, deltar i aktivitetene. Resultatet er bedre skoleresultater, bedre psykososial helse, bedre inntekt, tilgang til helse- og sosialhjelp og selvstendighet. ADRA driver også en rullende skole. Den kommer til ulike fattige nabolag og involverer barna i morsomme læringsaktiviteter. Det er en inngangsport for barn til ADRAs utdanningsprogram.
Slovakia:
ADRA Slovakias aktiviteter har nådd ut til over 200 000 sårbare internt fordrevne ved å levere nødvendig mat og hygieneartikler til lokalsamfunn i nærheten av konfliktområder. I Ukraina ga ADRA Slovakia støtte til livsopphold til 700 husholdninger i nærheten av krigssoner, og hjalp dem med å reparere ødelagte hus og vinduer etter rakettangrep. 80 generatorer ble levert til sykehus og sentre for internt fordrevne i Ukraina. ADRA Slovakia har også lagt til rette for den humanitære korridoren mellom Slovakia og Ukraina ved å stille lagre, lastebiler og drivstoff til rådighet for ADRA Ukraina. Over 400 000 personer som krysset grensen, fikk psykososial støtte, materiell hjelp og viktig informasjon ved inn- og utreisepunktene. I Slovakia har mer enn 50 000 flyktninger fått mat, hygieneartikler og klær ved åtte hjelpesentre over hele landet, samt psykososial støtte i Bratislava.
Slovenia:
ADRA Slovenia har bidratt med alt fra donasjoner av medisinsk hjelp til Ukraina og innkvartering av ankomne flyktninger til psykososiale støtteprogrammer, nødhjelpsartikler (mat og hygieneartikler) og utdanningstiltak.
I den andre fasen fokuserte ADRA Slovenia hovedsakelig på psykososial støtte og begynte å gjennomføre ukentlige workshops, spesielt for kvinner og barn, som har pågått i hele 2022 og 2023. I de kommende månedene vil ADRA Slovenia fortsette å støtte ukrainske flyktninger i Slovenia med matkuponger og skolemateriell.
Sveits:
Våren og sommeren 2022 skaffet ADRA Sveits bolig til 80 flyktninger i private boliger og tilbød matkuponger i overgangsperioden til det offentlige sosiale støttesystemet. I tillegg omfatter den løpende støtten økonomisk støtte til offentlig transport for ukrainske flyktninger. ADRA Sveits er også svært engasjert i de pågående humanitære prosjektene som foregår inne i Ukraina.
Sverige:
ADRA Sverige ga ca. 1,8 millioner euro til prosjekter i Ukraina, med fokus på nettverksprosjekter og kontantstøtte. I tillegg transporterte tre lastebiler medisinske forbruksvarer til lokale sykehus i Ukraina. ADRA Sverige bidro også med transportstøtte til «Direct Ukraine» for å forsyne landsbyen Gammelsvenskbyn og sykehuset Berislav i Kherson-regionen med viktige medisiner, ovner og byggematerialer.
Tsjekkia
ADRA Tsjekkias humanitære innsats har gått fra akutt hjelp til langsiktig støtte til krigsrammede. I Ukraina har de bidratt med reparering av infrastruktur og sikring av anstendige levekår for internflyktninger, samt å støtte sentre for internflyktninger. For tiden støtter ADRA Tsjekkia et prosjekt i Kamianka i Cherkasy-regionen, blant annet med levering av kjeler for brensel og generatorer, samt reparasjon av varmesystemer. I tillegg har de installert renseanlegg for avløpsvann og sørget for drikkevann. Hjelpen strekker seg også til Moldova og Georgia, der tusenvis av mennesker har fått mat, hygieneartikler og andre nødvendigheter, i tillegg til språkkurs.
I Tsjekkia tilbyr ADRA integreringsaktiviteter og psykologisk støtte gjennom frivilligsentre, noe som kommer mer enn 10 000 personer til gode. ADRA Tsjekkias totale støtte til Ukraina i perioden 2022-2023 har vært på 106,5 millioner kroner.
Tyskland:
ADRA Tyskland og partnere har hjulpet til sammen 601 625 personer berørt av krigen i Ukraina. I Tyskland sørget ADRA for over 1200 innkvarteringer og etablerte støttenettverk for flyktninger, inkludert språkkurs og integreringshjelp. I Ukraina fokuserte ADRA på vinterhjelp, husreparasjoner og medisinsk støtte, og forsynte sykehusene med utstyr og generatorer. Brannvesenet fikk også hjelp, ved at ADRA donerte brannbiler. Denne innsatsen ble gjort mulig gjennom samarbeid med frivillige, adventistorganisasjoner og givere som finansierte transporten av 70 tonn nødhjelp til Ukraina.
Ungarn:
ADRA Ungarn sørget for midlertidig tilfluktsrom i Adventistkirkens bygninger nær grensen til Ukraina. Her var det plass til 407 personer. ADRA Ungarn delte også ut matpakker og varme måltider på togstasjoner i Budapest. I samarbeid med NEKAA Foundation transporterte ADRA 2 700 m3 med donasjoner, noe som kom anslagsvis 5 400 personer til gode. Med støtte fra ADRA Tyskland organiserte de hjelpetransporter, inkludert medisinsk utstyr til Angelina-klinikken og regionsykehuset i Mukachevo, til 356 mottakere. En fabrikk for ortopediske og medisinske artikler fikk støtte til å flytte fra Kiev til Mukachevo. I tillegg bidro ADRA til å åpne skoleklasser for ukrainske barn i Székesfehérvár, dekket måltidene deres og samarbeidet med UN IOM om å skaffe trygg innkvartering og transport for 180 fordrevne personer fra Ukraina.
Ukraina
Selve responsen i Ukraina er for omfattende til å kunne beskrives her på noen få linjer. Se gjerne denne oppdateringsvideoen:
Østerrike
ADRA Østerrike kunne tilby midlertidig husvære og hjelp til flyktningfamilier som ankom. ADRA organiserte tyskkurs og kulturelle orienteringsprogrammer for å gjøre det lettere for flyktningene å forstå og tilpasse seg det østerrikske samfunnet. Sommerleirene for 150 ukrainske barn sommeren 2023, fungerte som en plattform for psykososial støtte, slik at unge ukrainere midlertidig kunne unnslippe krigens traumer.
Mischa (11) sa på slutten av sommerleiren han deltok på: «Du lot meg trekke pusten dypt, jeg klarte å gi slipp på frykten og de negative tankene mine og følte meg lykkelig. Ikke en dag når krigen er over, men nå. Takk for det.»