På Verdens humanitære dag, 19. august, minnes vi hjelpearbeidere som har blitt drept og skadet som følge av arbeidet sitt. Vi hyller også alle hjelpearbeidere og helsearbeidere som fortsetter å gi livsviktig hjelp og beskyttelse til de som trenger det mest.
FN anslo nylig at 235 millioner mennesker vil trenge humanitær hjelp og beskyttelse globalt i 2021. Det er en økning på 41% på ett år. Det betyr at 1 av 33 mennesker over hele verden trenger hjelp – en betydelig økning fra 1 av 45 mennesker for et år siden. Tallet i fjor var allerede det høyeste tallet på flere tiår.
Å nå 235 millioner mennesker i nød er en massiv oppgave. Å gi medisinsk behandling, husly, sikkerhet, mat og rent vann til de som ikke har noe. Vi trenger nå mer enn noen gang dedikerte og dyktige medarbeidere som er villige til å gå en ekstra mil.
UTFORDRING:
Evany Debone er en del av «Humanitarian Advocacy Working Group» i Jemen. «ADRA er en av de største frivillige organisasjonene i Jemen. Akkurat nå er tilgang en stor utfordring. I en humanitær operasjon er hovedmålet koordinering. Derfor samarbeider vi med ledere og myndigheter i sør. Vi hjelper over 1 million mennesker i året, så vi må være forsiktige så vi ikke risikerer operasjonen vår på noe nivå.»
RESOLUSJON
I 2016 vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig en resolusjon som har til mål å fordømme angrep på medisinske fasiliteter, personell og pasienter i konfliktsituasjoner. Likevel fortsetter antallet voldelige hendelser å stige. Det nådde sitt høydepunkt i 2018 med 481 hjelpearbeidere enten drept, kidnappet eller såret.
#NOTATARGET
Som et svar på volden, står følgere av kampanjen #NotATarget opp for beskyttelse av sivile og sivil intrastruktur, pasienter, medisinsk personell og sykeshus i konflikter. Selv om emneknaggen ble startet for flere år siden, er den fremdeles aktiv i sosiale medier. Dette understreker risikoen humanitære arbeidere fortsatt står overfor i 2021.
Bare nylig, i juni, ble tre ansatte hos Leger Uten Grenser drept i Etiopia. FNs generalsekretær, António Guterres, beskrev disse drapene som fryktelige brudd på internasjonale humanitære lover. «Jeg står i solidaritet med våre humanitære partnere som risikerer livene sine for å beskytte og bringe nødhjelp til folket i Tigray», la Guterres til.
ADRA JEMEN
ADRA har vært aktiv i Jemen siden 1995 med fokus på lokale behov som helsetjenester, økonomisk utvikling, utdanning, og matsikkerhet. ADRAs hovedmålgrupper er marginaliserte kvinner og barn, mennesker med funksjonsnedsettelser og flyktninger.
De siste seks årene har ødeleggende krig herjet Jemen. Det virker som om slutten ikke er i sikte. «På grunn av denne krigen, trenger 80% av befolkningen humanitær hjelp. 12 millioner mennesker har ikke tilgang til rent vann. Halvparten av dem er barn. Millioner i Jemen vet ikke når deres neste måltid blir. Hvis vi ikke handler nå, vil vi snart få en enorm hungersnød på våre hender», sier Evany fra ADRA Jemen.
«Et av våre ernæringsprogrammer retter seg mot barn fra 0-5 år. Resultatene er fantastiske. Du ser barn komme tilbake til livet. Det varmer hjertet mitt! Når barn er underernært, er det som om landet er ufruktbart og barnløst. Vi driver sykehus og reaktiverer det lokale markedet med et kontantoverføringsprosjekt. Deltakerne tjener penger for å forsørge familiene sine, og bruker talentene og ferdighetene sine til det beste for samfunnet. Slik skaper ADRA en varig forandring i Jemen.»
SIKKERHET
Joseph Borrell, visepresident i EU-kommisjonen, og Janez Lenarčič, kommissær for krisehåndtering, ga følgende uttalelse på Verdens humanitære dag i 2020: «Mens vi hilser deres mot og lidenskap, ble dessverre 125 humanitære arbeidere drept og 122 kidnappet i 2019. Å redde liv skal aldri koste liv. Dette er grunnen til at internasjonal humanitærrett må respekteres for å beskytte hjelpearbeidere og sivile.»
Evani: «Vi har ansatte hvis hovedoppgave er vår sikkerhet. Vi prøver å redusere risiko så mye som mulig. Derfor koordinerer vi våre planer og handlinger med andre frivillige organisasjoner og selvfølgelig FN. Vi sørger for at lokale myndigheter og lokalsamfunn vet hvor vi er. Vi deler det vi gjør, hvorfor vi er der, og hva som er på vår agenda. Etter å ha fulgt alt dette, følger vi også sikkerhetsprotokollene som alle frivillige organisasjoner følger: Dra og kom tilbake tidlig, aldri dra noe sted uten reservebil, ikke kjør i pansrede biler.
Men angrepet på de tre i Leger Uten Grenser i Etiopia er for øyeblikket hovedtemaet i våre komitémøter. Internasjonale samfunn og myndigheter må engasjere seg i sikkerheten til hjelpearbeidere. Jeg tror Europa er det rette stedet å drive bevisstgjøring om hjelpearbeidere som er villige til å risikere livet hver dag for å hjelpe mennesker i nød med basistjenester.»