Rout Gatluak Thiyang, 16 år, går på en skole nord i Sør-Sudan. I september 2020 fikk han og andre elever nytt skolemateriell. Selv sier han at hvis det ikke var for den hjelpen han fikk akkurat da av ADRA, ville han ha sluttet på skolen og heller funnet et arbeid eller blitt soldat, som mange andre på hans alder.
Tekst: Maria Lykke Andersen, ADRA Danmark. Bearbeidet til norsk: Gry Haugen, ADRA Norge
Rout er 16 år og går i 5. klasse på skolen i Maiwut, et område noen mil fra grensen til Etiopia. Han er en av elevene som får støtte fra ADRA i området.
Rout er en del av en søskenflokk med fem barn. Familien er svært fattig, så foreldrene kunne vanskelig tatt seg råd til å betale skolemateriell til alle barna.
Gjentatte væpnede konflikter mellom politiske grupperinger i Maiwut, har resultert i at Routs familie strever med å skaffe seg et levebrød ved å dyrke jorden eller etablere en liten virksomhet. Altfor mange ganger har de opplevd at eiendeler og eiendom har blitt ødelagt, og i tillegg til koronarestriksjonene lever mange familier for mindre enn 7 kroner dagen.
Nye skolebøker ble avgjørende
«Hadde det ikke vært for de nye lærebøkene og skrivemateriellet som jeg fikk utdelt i september, ville jeg ikke vært skoleelev i dag. Før denne utdelingen vurderte jeg å gjøre som mange av mine jevnaldrende venner. Noen forsøker å selge ting. Bilutleie med en gammel bil kunne vært et alternativ,” forteller Rout.

Skolebøker og annet nødhjelpsutstyr betyr mye for viktige livsvalg i tenåringsalderen.
Samtidig var det andre venner som forsøkte å overtale han til å bli barnesoldat. Der han bor har soldatlivet en svært høy status, særlig blant skoleelevene.
”Da ADRA støttet oss med bøkene, droppet jeg tanken om å bli med soldatene. Jeg ville fortsette skolegangen.”
Undervisning i opptak
Skolene i Sør-Sudan er fremdeles lukket på grunn av trusselen om koronasmitte. Dette bidrar til at mange unge helt dropper ut av skolesystemet for å i stedet bli gift, bli soldat eller hjelpe til med at familien får mat.
Men i denne tiden når skolene fremdeles er stengt, får skoleelevene et litt annerledes utdanningstilbud ute i friluft. Elevene sitter med spredt avstand under skyggen av et stort tre og lytter til undervisning som er ferdig innspilt fra hovedstaden Juba.

Foto | ADRA Sør-Sudan
Rout følger med så godt han kan, men det er liten tvil om at den unge gutten gleder seg til å få regelmessig undervisning på en ordentlig skole, når pandemien har sluppet taket.
”Jeg håper at ADRA fortsetter å støtte arbeidet her for familien og vennene mine. Drømmen min er et arbeid innen helse. Vi mangler alt av helsefagarbeidere i lokalsamfunnet her,” sier Rout.
Hvorfor kan vi hjelpe?
ADRAs arbeid i Sør-Sudan foregår mange steder i landet. Arbeidet er støttet av andre land i ADRA-nettverket, ADRA Norge og norske myndigheter gjennom Norad – og av deg som hjelper ADRA å samle inn penger når vi for eksempel samler inn til Hjelpeaksjonen. Kanskje du eller familien din er fastgivere, Venn for livet? Da går også en del av pengene dine til arbeidet i Sør-Sudan – og gjør det hele mulig.

De verdifulle skolebøkene.
ADRA i Sør-Sudan
- Sørger for at barn som har vært på flukt under krigen kommer tilbake til skolen
- Jobber med foreldre- og lærergrupper der de blir motivert til å sende jenter på skolen for at de skal unngå tidlige ekteskap
- Deler ut bøker, skriveredskap, pulter, sportsutstyr og vaskbare menstruasjonsbind til tenåringsjenter
- Bygger klasserom
- Sørger for håndvaskstasjoner
- Graver og bygger latriner
- Undervisning for voksne som ikke kan regne, lese og skrive
Korona kommer på toppen av alt
Sør-Sudan er en sårbar stat, der Covid-19 kommer på toppen av så mye annet. 80 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. 40% er enten fordrevne i sitt eget land eller lever som flyktninger i naboland. Oversvømmelser, gresshoppesvermer og fallende oljepriser sammen med korona har gjort livet enda vanskeligere for millioner av mennesker. Landet har behov for utvikling av infrastruktur, utdanning, helsetjeneseter og offentlige systemer og institusjoner.
Hvor mange som egentlig er rammet av korona er vanskelig å tallfeste i et land som Sør-Sudan der systemer og testmuligheter er en mangelvare.

Illustrasjon: Utdeling av skole- og nødhjelpsutstyr i Sør-Sudan, februar 2020. Foto | ADRA, Frank Spangler

Livet i Sør-Sudan er rikt og mangfoldig – men stadig en daglig kamp for å få endene til å møtes og overleve. I rekken med motgang, har korona gjort vondt verre. Foto | ADRA, Gry Haugen