Husker du læreren du hadde som barn? Det er mange som husker og har gode minner om læreren sin fra barndommen. Din gave går til å kurse og utdanne lærere i ADRAs skoleprogram i Etiopia, Mali, Myanmar, Niger, Somalia og Sør-Sudan. Hver gang vi utdanner en lærer, forandrer vi liv. Dette er du med på!

 

Maimuna fra Niger fikk etterutdanning:

-Jeg fikk lov til å begynne på skolen igjen! Jeg skulle lære å bli en lærer for barn med ulike funksjonsutfordringer. Helt ærlig? Først var jeg skeptisk til hele ideen.

I Niger, når et barn for eksempel ikke kan gå, er blind eller døv, så blir det sett ned på av andre. De barna blir ofte behandlet veldig dårlig. De får mat, men gjemmes vekk, selv fra naboene. Noen må ut på gata for å tigge om dagen og blir stengt inne om natten. Ute av syne for de som bor i nærheten.

Holdningen var at disse barna var en byrde

Holdningen har vært at disse barna er bare en byrde og kommer alltid til å være en byrde. Men alt dette ble annerledes da ADRA begynte et arbeid her sammen med oss, for å inkludere alle barn på skolen. Et av målene var at barn med funksjonsnedsettelser skulle ut av mørke rom og inn i vanlige klasserom sammen med de andre barna.

Lærer for barn med spesielle behov

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være god nok til å undervise barn som var svaksynte eller hørselshemmede. Jeg tvilte til og med på om det var mulig for disse barna å lære noe særlig. Men med det jeg lærte, endret hele tankegangen min seg. Jeg begynte å se ting i et nytt lys. Jeg begynte å forstå hvor viktig dette arbeidet er. Så fikk jeg lære punktskrift og tegnspråk. Nå elsker jeg virkelig å være lærer for barn som har spesielle behov og utfordringer.

Adiza er en av elevene mine. Jeg er overveldet over den fremgangen hun har hatt på skolen. Jeg husker da hun kom til skolen. I begynnelsen var hun veldig forsiktig og reservert, og litt skeptisk. Jeg husker at jeg tenkte at hun kanskje var bekymret for om de andre barna ville erte henne eller være slemme med henne. Men ADRA hadde også tenkt på den muligheten. Sammen med skolen hadde de jobbet med barnas holdninger på forhånd, og med at skolebarna skulle forstå at alle mennesker har samme rike verdi og rettigheter.

Adizas nye liv

Da Adiza forsto at lærerne ville det beste for henne, og at de andre barna ville hjelpe henne og være venner med henne, forandret alt seg. Hun blomstret! Det var fantastisk å få være med henne i det hun oppdaget en helt ny verden. Adiza var rask til å lære, og bruke tegnspråk. Nå hjelper hun meg å undervise tegnspråk til alle de andre elevene i klassen. Hun gjør oppgaver og lekser, og går i fjerde klasse.

Når du tenker på hvordan vi oppførte oss før, og alt stigmaet som gjerne følger disse barna, har det ikke vært fort gjort. Men sammen med ADRA, og alle som er med i prosjektet, har vi fått det til! ADRA har bygget skoler med brønn og latriner. De har gitt lærerne mer utdanning og sørget for bøker og læremateriell. I sum har dette betydd veldig mye for bygda her.

***

Vil du støtte arbeidet?

Gi en gave med Vipps eller kort

https://gi.adranorge.no/utdanning

eller til konto 3000.30.31035