Hvert 11. sekund blir en jente lemlestet gjennom det såkalte ritualet med omskjæring av kvinner. 8000 jenter i alle aldre deler denne skjebnen hver dag. 150 millioner lemlestede jenter og kvinner lever i dag med ettervirkninger av FGM, i følge Verdens helseorganisasjon (WHO).
“Jeg var bare 10 eller 11 år da faren min bestemte at jeg skulle omskjæres», forteller kvinnerettighetsaktivisten Purity Soinato Oiyie. «Jeg skulle bli den femte kona til en 70 år gammel mann. Jeg snakket med læreren min, og hun informerte politiet. Bare to timer før seremonien kom politiet og fjernet meg fra situasjonen», minnes hun. Oiyie var den første jenta i landsbyen som sa nei til kjønnslemlestelse.
I de åtte årene som fulgte, bodde Oiyie på et krisesenter i Narok, Kenya, langt fra kjente. «Det var vanskelig å forlate hjemmet og familien min. Jeg fikk ikke sove. Jeg våknet midt på natten og tenkte: Burde jeg dra tilbake?» minnes hun.
For Oiyie og tusenvis av jenter med lignende historier, påvirket flukten dynamikken i familien hun hadde forlatt, og ansvaret veide tungt på skuldrene hennes. «Faren min begynte å slå moren min, og beskyldte henne for at jeg rømte. Men moren min ville ikke at jeg skulle komme tilbake og bli omskåret. Jeg ble på senteret og fullførte skolen.»
Kjønnslemlestelse foregår ikke bare i afrikanske land, men også i Europa. Jentene som rammes blir ofte dypt traumatiserte og får fysiske smerter resten av livet. Betennelser, ekstreme smerter ved menstruasjon og fødsel, inkontinens, fistulaproblemer, sosial isolasjon, skam, og til og med død, er blant konsekvensene.