Nyheter

Med truende skogbranner på sørkysten av New South Wales, åpnet Bega adventistkirke dørene for mennesker som måtte forlate hjemmene sine – og kjæledyrene deres.

«Vi skulle egentlig ikke evakuere, men da advarselen kom om at de ikke kunne garantere at Eden ville være trygg, synes vi det var for skummelt for oss.» Vicki Telfer og moren, Norma Allen, bor i Eden på sørkysten av New South Wales. Da skogbrannene truet byen deres, bestemte de seg for å dra til Bega, som var det nærmeste evakueringssenteret der de også kunne ta med seg kjæledyr.

«Vi ordnet så godt vi kunne med huset, og så dro vi,» sier Vicki. Etter å ha tatt med seg viktige dokumenter, familiebilder, noen spesielle ting, hunden Ted og noen matvarer, kjørte de til evakueringssenteret i Bega. Da de kom fram, var det til sammen 2000 mennesker med hunder som alle søkte ly fra skogbrannene.

«Det var kjempevarmt i hallen og det var litt skummelt både for Ted og for oss også fordi det var mange mennesker der, og noen var veldig stresset,» forteller Vicki.

Selv om Norma, som er i 90-årene, fikk tilbud om en luftmadrass, bestemte hun seg for å sove i bilen fordi hun var redd hun ikke ville komme seg opp igjen fra gulvet om hun la seg ned.

«Vi sov ikke mye den natta,» forteller Vicki. «Det var så ukomfortabelt og varmt, og den neste dagen var den forferdelige lørdagen. Vi planla å gjøre det samme, men vi visste ikke hvordan vi skulle klare det. Den lørdagen var himmelen så rød.»

Samtidig den lørdagen, da det var 43 grader, bestemte et team fra Bega adventistkirke at de skulle åpne kirken slik at de kunne ta imot noen fra det overfylte evakueringssenteret i nærheten. «Det var veldig varmt ute og vi hadde en bygning med klimaanlegg, og dermed bestemte vi oss for å åpne dørene til kirken,» forteller Kylie Ward, medlem i kirken. Bega adventistkirke innledet et samarbeid med ADRA og fikk støtte til det som etter hvert ble et relativt stort engasjement.

Vicki og Norma var de første som kom til kirken. Lettelsen var umiddelbar. I tillegg til klimaanlegget var den personlige og omsorgsfulle oppfølgingen det som Vicki og Norma la merke til.: «Å, det var så fantastisk, bare fantastisk. Jeg husker at Kylie ville gi alle sjokolade, og det var så hyggelig. Det var virkelig omsorg og trøst,» forteller Vicki. «Den omtanken, omsorgen og kjærligheten, akkurat som på ADRA t-skjortene deres, den føltes som om den kom fra hjertet. Vi følte vi vi ble godt tatt vare på,” sier Norma.

For Kylie var det en mulighet, ikke bare til å hjelpe et lokalsamfunn i nød, men også å vise Guds kjærlighet i praksis gjennom kirken og ADRA. «Den ettermiddagen hadde vi 35 mennesker og 15 hunder i kirken,» forteller Kylie. «Det var utrolig. Det var kirken som du aldri har sett den før!»

Vicki og Norma bodde i Bega adventistkirke i to netter før de fikk et motellrom. Men før de fikk flyttet inn der, fikk de beskjed fra naboene i Eden om at det var trygt å dra hjem.

Aktivitetene i Bega er et av mange eksempler på hvordan ADRA, gjennom nettverket til Syvendedags adventistkirken, har hatt mulighet til å hjelpe til i forbindelse med skogbrannene som har herjet Australia.

Takk til alle her i Norge som har vært med å støtte dette arbeidet.

Av Ashley Stanton/ADRA Australia