Over hele verden ser vi at fattigdom er en viktig grunnårsak for ulike former for moderne slaveri. Mennesker som ikke klarer å dekke eller får dekket grunnleggende behov for mat, vann, helsetjenester eller utdanning for seg eller sine barn, kan ofte bli presset inn i slaverilignende utnyttelse fra andre.
Fortsatt er det en overvekt av kvinner og jenter som utnyttes. Det er umulig å bekjempe slaveri uten å bekjempe fattigdom, kjønnsdiskriminering, tvangsekteskap og urettferdige strukturer som tillater utnyttelse. Dette kan for eksempel handle om kompliserte og uoversiktlige globale leverandørkjeder der jakten på billig arbeidskraft gjør at f.eks. tekstil-, gruve- og landbruksarbeidere blir den tapende part.
Et helhetlig menneskesyn
Gud skapte oss som hele mennesker med ånd, sjel og kropp. Gud skiller heller ikke på høy eller lav, fattig eller rik. Hvert menneske bærer Skaperens unike signatur. Slik satte Gud satte gullstandarden for menneskers verd, og det finnes ingen annen standard.
Når så mange daglig lever i situasjoner der deres verdi og verdighet krenkes og urett skjer, da kan vi ikke trekke på skuldrene og lukke oss inn i vår relativt trygge boble. Vi må våge å se våre liv, og Norges håndtering av problemet, i et større bilde.
Verden trenger et fellesskap av gode krefter som vil forebygge utnyttelse, stanse menneskelig lidelse og fremme rettferdighet.
Moderne slaveri bryter med menneskerettigheter og er en samlebetegnelse for situasjoner der mennesker:
Utsettes for grov utnyttelse og tvang
Kontrolleres gjennom maktmisbruk, manipulasjon, trusler, vold og krenkelser og ikke er frie til å forlate situasjonen.
Flere i utnyttelse
FNs globale estimat fra september i fjor viser at i løpet av de siste fem årene har verden sett en økning på ti – 10 – millioner flere mennesker som lever i slaverilignende utnyttelse. Det betyr at nærmere 1 av 150 mennesker i verden opplever grov utnytelse og tvang i det daglige. Den nye FN-rapporten viser at 28 millioner mennesker var i tvunget arbeid (inkludert tvungen prostitusjon) ved utgangen av fjoråret, mens 22 millioner lever i et tvangsekteskap.
Samtidig påpeker en ny FN-rapport fra januar 2023 at antall domfellelser og saker som er meldt til politi og andre myndigheter, synker. Det er ikke fordi det er færre mennesker som utnyttes i slaverilignende situasjoner, men fordi det brukes færre ressurser på bekjempelse av menneskehandel og andre former for tvangsarbeid. Mønsteret synes også å gjelde i Norge, selv om Åpenhetsloven styrker virksomheters plikt til å ta hensyn til menneskerettigheter i levering av varer og tjenester. Den gir også forbrukere rett til informasjon om hvordan virksomhetene arbeider for å sikre at varene vi kjøper, ikke er forbundet med tvang og utnyttelse.
For mange mennesker i mange land og livssituasjoner, er det å måtte bryte opp fra sitt livsgrunnlag, noe som lett skaper situasjoner med økonomisk desperasjon. Da øker også risikoen for å bli utnyttet – både innenfor og utenfor egne landegrenser. Mange griper man fatt i tilbud som tilsynelatende leder ut av uføret.
Slik er vår tids slaveri tett sammenvevet med andre globale ulikhets- og rettferdighetsspørsmål.
Da de nyeste tallene for global utbredelse ble lagt fram i september, kom direktør Guy Ryder i FNs internasjonale arbeidsorganisasjon, med følgende raske tiltak for å få slutt på moderne slaveri:
- forbedring og håndheving av lover og arbeidstilsyn;
- avslutte statspålagt tvangsarbeid;
- sterkere tiltak for å bekjempe tvangsarbeid og menneskehandel;
- utvide sosial beskyttelse
- styrke rettsvern, inkludert heving av den lovlige ekteskapsalderen til 18 år.
Andre tiltak innebærer
- å adressere den økte risikoen for menneskehandel og tvangsarbeid for migrantarbeidere
- fremme rettferdig og etisk rekruttering
- og øke støtten til kvinner, jenter og sårbare individer.
Han poengterte at om vi skal få snudd utviklingen, er det helt nødvendig med en «alle på dekk»- tilnærming, også privatpersoner, sivilsamfunn og religiøse aktører
Om Global uke mot moderne slaveri
Global uke er et initiativ fra kirkene i Norge, samlet i Norges Kristne Råd, for å belyse global urettferdighet sammen og samtidig under en fast årlig uke og med særlig vekt på moderne slaveri.
Vi er del av en norsk og internasjonal bevegelse som vil bekjempe menneskehandel og vår tids former for slaveri. Global uke skal bevisstgjøre, utruste og engasjere flere til innsats for å overvinne ulike former moderne slaveri. Dette gjør vi fordi det å arbeide mot urettferdighet og utnyttelse hører naturlig med i vår kristne tro og som konsekvens av vårt menneskesyn. Og fordi grov utnyttelse av mennesker utgjør alvorlige menneskerettighetsbrudd. Våre fellesskap har også et stort potensial til å påvirke og bidra til endring, sammen med alle andre gode krefter. Vi forsøker å fremme endring gjennom å dele kunnskap, finne motivasjon og inspirasjon i kristen tro, i menneskerettighetene og bærekraftsmålene, og gjøre folk kjent med konkrete handlingsalternativer i hverdagen.
Se nettsiden for Global uke: http://www.globaluke.no
Om årets tema og innsatsen mot moderne slaveri
Som i fjor har årets globale uke «Belys slaveriet» som tema. Temaet henspiller på hva vi ønsker med Global uke. Krig og politisk uro i verden påvirker oss i det daglige. Økende kostnader knyttet til mat, drivstoff, strøm og andre bo-relaterte utgifter fører også mennesker her i landet ut i fattigdom og øker sårbarhet for utnyttelse. Vi ser også en urovekkende økning i seksuell utnyttelse av barn og unge via digitale flater. Grov utnyttelse er både et globalt og et lokalt problem, og vi har en moralsk og juridisk forpliktelse til å si fra og til å sørge for at dette ikke får skje.
Når så mange daglig lever i situasjoner der deres verdi og verdighet krenkes og urett skjer, da kan vi ikke trekke på skuldrene og lukke oss inn i vår relativt trygge boble. Vi må våge å se våre liv og Norges håndtering av problemet, i et større bilde. Det er naturlig også ut fra vår kristne tro – å ha en helhetlig tilnærming til problematikken og at løsningene finnes i fellesskapene: Gud skapte oss som hele mennesker med ånd, sjel og kropp – og med alle dens ressurser og dens skjønnhet – for sin egen skyld og for fellesskapets skyld. Gud skiller ikke på høy eller lav, fattig eller rik. Hvert menneske bærer Skaperens unike signatur. Slik satte Gud satte gullstandarden for menneskers verd, og det finnes ingen annen standard.
Alle kan bidra
Verden – og aller mest de som lever i utnyttelse og tvang – trenger at alle blir med i fellesskapet av gode krefter som vil forebygge utnyttelse, stanse menneskelig lidelse og fremme rettferdighet.
Myndigheter og store selskaper har et særlig ansvar. Men alle er vi forbundet med vår tids slaveri gjennom varer og tjenester vi omgir oss med.
Dine viktigste bidrag er at du ber, skaffer deg kunnskap og bruker dine valg i det daglige til å være med på å forandre verden.
Fakta og handlinger
Sjekk Global ukes nye fakta og handlingshefte: https://globaluke.no/ressurser/faktahefte/
Sammen kan vi få en slutt på vår tids slaveri!
Kilder:
- https://www.fn.no/nyheter/ilo-50-millioner-kvinner-menn-og-barn-i-moderne-slaveri
- https://www.framtiden.no/tema/aapenhetsloven
- https://minorityrights.org/wp-content/uploads/2021/06/Research-summary-ENG.pdf
- https://minorityrights.org/wp-content/uploads/2021/06/Best-practice-report-ENGLISH.pdf
- https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/A_HRC_45_8_E.pdf
- https://www.homeaffairs.gov.au/criminal-justice/files/modern-slavery-covid-19.pdf
- https://www.utrop.no/nyheter/nytt/190349/
Tekst redigert fra globaluke.no