I Vesterålen, som mange andre steder i landet, er det mange barnefamilier som ikke har råd eller mulighet til å dra på ferie. Dette kan ofte være et hinder for inkludering, både for barn og voksne. I mange tilfeller er det toppen av isfjellet med tanke på de utfordringer lav-inntektsfamilier kan stå overfor. I samarbeid med ADRA Norge, bestemte derfor Adventistkirkene i Vesterålen seg for å møte dette behovet ved å arrangere en familieleir for lav-inntektsfamilier i distriktet. Hensikten med tilbudet var å gi familiene muligheten til å få en aktivitetsuke i sommerferien som kunne knytte familien sammen, gi gode minner og skape vennskap. Til tross for relativt begrenset med forberedelsestid, ble arrangementet en stor suksess med over 30 deltakere, som ble påmeldt via NAV, og rundt 20 frivillige.
ADRA Norge var også tilstede på leiren og stod for flere av aktivitetene i løpet av uken. En ettermiddag ble satt av til en ADRA-løype med mottoet «Sammen om å gjøre verden til et bedre sted». Med utgangspunkt i FNs Bærekraftsmål, ble deltakerne sendt ut på oppdrag for å bli bedre kjent med hvordan man kan gjøre verden til et bedre sted. Lagene ble delt opp familievis, og både store og små løp ivrig fra stasjon til stasjon. ADRA arrangerte også et «hjelpeaksjonsverksted», hvor deltakerne fikk lage vennskapsarmbånd til seg selv, og armbånd som vil bli sendt til en av skolene i landet der ADRAs hjelpeaksjon går til i år. Flere opplevde det som meningsfullt å kunne bidra positivt til ADRAs arbeid!
Familieleiren fant sted den første uken i august på idylliske Sommerfryd leirsted som ligger ved Rossfjordvatnet, rundt 25 kilometer fra Finnsnes. Det ble arrangert felles transport for deltakerne, og i tillegg til de lokale frivillige, var det flere frivillige som kom fra flere ulike steder i landet. Den første kvelden ble det holdt en fellessamling med bli-kjent leker og informasjon, før de fleste var klare for å legge seg etter en lang dag med reising. Alle på leiren var også henrykt over det fantastiske været som møtte dem da de kom til Sommerfryd. Ulempen var dog at det ikke hadde regnet så mye i området i forkant av arrangementet, noe som førte til lav vannstand i brønnen som forsyner leirstedet. På tross av bekymringer fra arrangørens side, klarte man fint å unngå fullstendig vannmangel ved at både frivillige og deltakere samarbeidet godt om å spare på vannet.
Programmet resten av uken var pakket med et variert utvalg av aktiviteter, med alt fra rolige hobbyaktiviteter til fart og moro utendørs. Lokale samarbeidspartnere bidro til at man kunne tilby et større utvalg av aktiviteter, og disse stilte også opp på frivillig basis. Gokart-kjøring, hesteridning, fisking, kano padling og vannrakett-laging var blant de mest populære utendørsaktivitetene blant de unge, for ikke å nevne fotball. Deltakerne fikk også tilbudet om å delta på turer i skog og fjell for å bli bedre kjent med naturen. Interessant nok var alle deltakerne av utenlandsk opprinnelse, hvor de fleste kun hadde bodd noen få år i Norge. På kveldene, når de fleste barna var engasjert i aktiviteter og leker utendørs, var det dermed flere foreldre som hadde glede av å delta på «språklek», hvor de fikk muligheten til å teste sine norskkunnskaper.
Midt i uken dro hele gruppen på utflukt til Tennskjær for en «sjøvett-dag» med Redningsselskapet på redningsskøyta Skomvær III. Her fikk alle muligheten til å bli bedre kjent med hvordan de jobber, øve seg på nyttige ferdigheter som å knyte knuter, samt få en fartsfylt båttur med en mindre redningsbåt. Senere i uken var også deltakerne og de frivillige heldige å få besøk av ambulansehelikopteret som flyr nærmest daglig over leirstedet.
Utenom å ha ansvar for maten og aktivitetstilbudet, var de frivillige til stede for deltakerne under leiren, ikke som fagpersoner eller barnepassere, men som medmennesker og tilretteleggere. Det var flere av de voksne som satte pris på å kunne dele tanker, erfaringer, tårer og latter innenfor taushetspliktens trygge rammer. Foreldrene gav også tidlig uttrykk for å ville gi noe tilbake ved å hjelpe til, og fikk muligheten til å bidra med noe av det praktiske rundt matserveringene. Den siste kvelden på leiren ble det arrangert en «internasjonal aften» hvor de som ville, fikk lage en matrett fra sitt hjemland, som deretter ble delt med hele gruppen. Man kan trygt si at både deltakere og frivillige reiste hjem med varme hjerter og med mange gode minner fra en uke sammen på Sommerfryd leirsted.