Hjelpeaksjon 2012 (Arkiv)

En plan for livet

Det er spennende å være ung og drømme, planlegge og håpe for framtiden. Å ha livet foran seg – skal handle om håp, retning og bevegelse. Ved noen av de barnehjemmene jeg har besøkt i Peru, har jeg møtt ungdom som ikke øyner noe håp for framtiden. Lyset er slukket i øynene deres. Mange vet at den dagen de må forlate barnehjemmet, vil mye rakne. De tør ikke håpe eller tenke på dagen i morgen. Dette er en av grunnene til at ungdommer i Peru så sårt trenger en utdannelse og voksne som bryr seg og er villige til å støtte og bry seg – og gå noen ekstra mil.

Verdens nordligste ADRA-innsamling?

-I år prøvde jeg noe nytt, forteller Per Helge Enochsen fra Hammerfest. Han kjørte til det lille fiskeværet Havøysund, 5 timer unna Hammerfest der han bor, og stod ved butikken Coop. Her er det trafikk hele tiden. To jenter fra åttende klasse kom og spurte Per-Helge om de fikk lov til å hjelpe med å samle inn penger til ungdom i Peru. De hjalp til med å informere og dele ut brosjyrer til alle som passerte. – Folk ble bedt om å legge pæng i bøssa som jeg rakte frem til dem som gav av sin overflod, sier Per-Helge.

Hjelpeaksjon 2012:

I Peru er det akkurat som om kløften mellom fattig og rik skjærer en i øynene. Det er ikke en selvfølge at folk som har et dårlig utgangspunkt i livet vil greie seg i et samfunn som har et relativt svakt fokus på sosiale rettigheter og prioriterer i forhold til dette. Brutto nasjonalprodukt sier ikke veldig mye om hvordan det er å virkelig være fattig i et land som på papiret ser ut til å være i vekst. Godene er svært ulikt fordelt!

Hjelpeaksjon i Sandefjord

I høst har Mokollen skole i Sandefjord samlet inn over 123 000 kroner i forbindelse med Hjelpeaksjonen. Det betyr i praksis mye forberedelse og motivasjon sammen med full aksjon de dagene innsamlingen varer: - Jeg skulle ønske vi hadde ADRA-dager hele året, jeg! utbrøt en av skolens elever da aksjonen var over. Eleven hadde samlet inn kr. 2700 på tre dager, var veldig stolt og fornøyd og synes Hjelpeaksjonen er et høydepunkt på Mokollen skole!

Hjelpeaksjon 2012 er i gang!

Hjelpeaksjon 2012 er i gang!

Hjelpeaksjon 2012 med fokus Peru er i gang! Prosjektet i Peru handler om yrkesutdanning for barnehjemsbarn, forebyggende arbeid i lokalsamfunnet, samt gjenforening av barn på barnehjem med sine familier. I disse dager er mange av elevene på ADRA Norges samarbeidsskoler over hele landet bøssebærere. I tillegg er det mange andre frivillige bøssebærere. Vi håper de blir tatt godt i mot rundt om i Norges land og at givergleden er stor! Vil du vite mer om aksjonen? Les mer på www.hjelpeaksjon.no. Du kan også bestille en gratis film fra prosjektet fra post@adranorge.no.

Jorge – en annerledes fashion designer

For å komme til lokalet der Jorge (22) har bedriften sin, må vi bevege oss utenfor turistløypa - absolutt. Dette er bygater hvor det er lett å vekke oppsikt når man ser altfor turistaktig ut – og det er ikke klokt å vifte med dyre kameraer og mobiltelefoner. Bortsett fra ryktene om kriminalitet – preges bydelen Gamarra i Lima, Peru, av et yrende aktivt liv med kjøp og salg.

Hva skal du bli når du blir stor?

Blant vanskeligstilte barn og ungdommer i Lima og Puno, Peru, er ikke svaret så selvsagt som det ofte er blant tenåringer i Norge: - gå på skole, få utdannelse og et yrke, bli i stand til å tjene egne penger – eller på lengre sikt: bli i stand til å forsørge egen familie. For mange barn som vokser opp i fattige bydeler i Peru er fremtiden full av usikkerhet og ubesvarte spørsmål. Uten foreldre, uten inntekt og utdannelse i et land med svært mangelfulle sosiale tjenester og systemer, er det langt fra en selvfølge at ungdommene tør eller vil tenke og planlegge for fremtiden.

En livsplan

-De statlige barnehjemmene i Peru har svært begrenset med ressurser, forteller psykolog og en av de øverste lederne for barnevernet og barne/ungdomshjemmene (Inabif) i Peru, Milagros S. Masias. Vi møter henne på Inabifs hovedkontoret i Lima sentrum. Hun har vært i jobben sin i flere år, og kan huske ADRAs arbeid tilbake til år 2000: – Om ADRAs arbeid kan jeg bare si at resultatene sier mer enn mange ord. ADRA arbeider langsiktig.

© ADRA Norge, Følg ADRA Norge på:
Facebook
Twitter
YouTube