Asia

Det er forebyggende helse og støtte til kvinners situasjon som er fokus for ADRA Norges arbeid i Asia. Særlig jobber vi med HIV/AIDS-forebyggende arbeid. ADRA Norge har partnere og langsiktig arbeid i Kambodsja, Thailand, samt periodisk samarbeid med ADRA i Yemen, Pakistan, Myanmar og Sri Lanka.

Utdanning forebygger tobakksdød

ADRA (Adventist Development and Relief Agency) er en av mange organisasjoner over hele verden som markerer “World No Tobacco Day”, den 31. mai. På verdensbasis forårsaker tobakk hele 10 % av alle dødsfall blant voksne årlig. Mens røyking av tobakk fremdeles er viktig, også kulturelt sett i mange fattige land, er tobakk på retur i verdens mer velstående land med mer utdanning og informasjon. I Sørøst-Asia har ADRA implementert anti-tobakk-kampanjer siden 1995. Kampanjene har rettet seg mot folk flest, men også mot myndighetspersoner og folk som er forbilder som ledere innenfor sine felt, for eksempel lærere og lærestudenter, munker og forsvaret. Før var det for eksempel vanlig at folk i helsedepartementet satt og røyket på møtene sine. Nå er ikke dette lenger aktuelt, forteller ADRA Kambodsja.

Retten til statsborgerskap

Det er vanlig å spørre barn om hva de vil bli når de blir store. Spør du jentene på Keep Girls Safe-hjemmet i Nord-Thailand, vil mange si at de drømmer om å bli lærere, sykepleiere eller leger. Men noen jenter blir stille og vil ikke svare fordi de er redde for at drømmene aldri vil gå i oppfyllelse. Flere av jentene kommer fra etniske minoritetsgrupper der mange ikke har statsborgerskap fordi de ikke kjenner rettighetene sine.

ADRA hjelper flomrammede i Karen state

Monsunregnet forårsaket store oversvømmelser i Karen-staten i Myanmar i juli og august. Hus, skoler og helsefasiliteter har blitt ødelagt. Over 40 000 mennesker har måttet søke tilflukt i skoler og templer. I dette området er mange bønder, og flere har mistet både avlinger og husdyr. ADRA har allerede hjulpet familier med matrasjoner, og vil videre hjelpe til å rehabilitere skolebygg og dele ut frø til bøndene så de kan få nye avlingene før sesongen er over. -Dette er den verste opplevelsen jeg har hatt i hele mitt liv, og den var ganske skummel, forteller U San Tun fra Hpa-An.

Tilfluktsstedet

-Keep Girls Safe-hjemmet er mitt tilfluktssted. Jeg har ikke noe annet hjem. Det er fremtiden min, forteller tenåringsjenta Nan (pseudonym). Nan bor på ADRAs beskyttelseshjem for jenter i Nord-Thailand og får hjelp gjennom prosjektet Keep Girls Safe som blant annet er støttet av givere fra Norge. Les hennes sterke historie her:

Keep Girls Safe

Langt nord i Thailand, i grenselandet mot Laos og Myanmar, bor noen av de mest utsatte befolkningsgruppene i landet. De er ofte tidligere flyktninger fra nabolandene, uten identifikasjonspapirer og statsborgerskap. Fra dette området selges daglig jenter ned i tiårsalderen til agenter. Familien får forskuddsbetaling, og blir fortalt at jentene får en fin jobb i byen.

Tusenvis hjemløse etter flom i Myanmar

I Myanmar har mange mennesker har blitt hjemløse etter at elvene Salween og Irrawaddy har gått over sine bredder på grunn av uvanlig store mengder monsunregn. Mange mennesker har også mistet levebrødet sitt: Husdyrene har druknet og rismarkene er oversvømt. Irrawaddy-regionen, Karen-staten Tangon og Lashio i Shan-staten er hardest rammet. ADRA hjelper flomofrene i Tharbaung, Ayeyarwaddy med nødhjelpspakker med materiale til å bygge hus og i Hpa-an i Karen-staten med distribusjon av frø til vinteravlingene.

ADRA markerer Anti-Tobakksdagen

31. mai er dagen hvor ADRA Norge sammen med Verdens Helseorganisasjon og mange andre organisasjoner markerer verdens Anti-Tobakksdag. Det er ikke mange år siden "tobakksloven" ble gjennomført i Norge. Etter den tid er det mange som kan fortelle om hvor mye den har betydd for trivsel og helse. - Vi ønsker å dele vår kunnskap. Frisk, ren luft er en rikdom og en luksus som det ikke er alle forunt. Heldigvis gjør ADRA noe med det, sier Gry Haugen fra ADRA Norge.

Britt Celine blogger fra OFF12

Det er mai 2008. Jeg venter på flyet hjem fra Bangkok til Oslo etter 6 uker i Thailand og Kambodsja. Jeg har lest ut bøkene jeg hadde med meg, og nå leter jeg i hyllene på flyplassen i Bangkok. Valget faller på en bok som heter «The road of lost innocence» av Somaly Mam. Den handler om handler om menneskehandel, og er relevant for meg som nettopp har besøkt ADRAs forebyggende prosjekter i Asia.

Vil ikke at andre skal lide

Somaly Mam er i Norge i forbindelse med Oslo Freedom Forum som arrangeres denne uka, en konferanse med menneskerettigheter i fokus. I dag møtte hun sammen med andre deltagere verdenspressen: – Jentene jeg jobber med i Phnom Penh oppmuntrer meg. De minner meg på at det alltid er sånn at livet at det går litt opp og litt ned, sier Somaly Mam, kvinnen som ble reddet fra sex-slaveri og som har fortsatt å redde andre jenter i samme situasjon.

© ADRA Norge, Følg ADRA Norge på:
Facebook
Twitter
YouTube