Afrika

Etiopia, Sudan og Somalia er hovedsamarbeidsland for ADRA Norge. I tillegg har vi prosjektsamarbeid i Uganda og Madagaskar. Matsikkerhet og vann er hovedfokus, sammen med utdanning og forebyggende helse.

Frykter hungersnød i Sør-Sudan

I midten av desember utartet det seg en større konflikt mellom ulike politiske retninger i Sør-Sudan og uroen spredte seg raskt utover landet. Situasjonen er meget alvorlig for alle de tusener av mennesker som er rammet og konflikten har nettopp blitt oppgradert til Level 3 – den høyeste graden (samme som Syria og Den sentralafrikanske republikk).

Skole og utdanning er nøkkelen

"Det er verken urolighetene, flyktningsituasjonen eller matsikkerheten som er den største humanitære utfordringen i Sør-Sudan," sier FN`s spesialutsending i Sør-Sudan, Toby Lanzer til Norads magasin Bistandsaktuelt: "Det viktigste vi kan gjøre er å få barn til å gå på skolen og utdanne flere lærere. Vil du ha en stat som fungerer, en økonomi som vokser og nye arbeidsplasser – trenger du en utdannet befolkning."

Skole for livet

I mange kulturer er det relativt vanlig at unge jenter ikke får en utdannelse. Dette trenger ikke å være på grunn av fanatiske tolkninger av religiøse skrifter eller fordommer spesielt rettet mot jenter, men det kan være resultat av mangeårige kulturelle tradisjoner som handler om at jenter skal giftes bort i ung alder som medgift for penger eller dyr.

Drømmefaktor eller hardt arbeid

Vi snakker en del om drømmer i "bistandsverdenen". Kanskje fordi vi er inspirert av bror Martin Luther King og hans drømmer? Det er ikke noe galt med det. Drømmer er viktige og kan sette mennesker på rett spor i forhold til sine livsvalg. Drømmene var med blant mine standardspørsmål da jeg besøkte Sør-Sudan for et par uker siden for å intervjue og snakke med folk. Landet har svært få kvalifiserte lærere til sin unge befolkning, og da jeg fikk muligheten til å intervjue noen av de lærerne som akkurat nå deltar i et intensivt Norad-støttet lærerutdanningsprogram med ADRA, inneholdt et av mine innledende spørsmål drømmefaktoren. Kreativt, tenkte jeg.

Skolepulter til Sør-Sudan

Hvordan synes du det ville vært å gå på skolen hvis det ikke fantes stoler, men bare mursteiner til å sitte på? Og hva med pultene? Hva om du måtte sitte på en murstein med skriveboka eller tekstboka i fanget? Hvis du i det hele tatt hadde bøker? I verdens nyeste land, Sør-Sudan, er det mangel på det meste: lærere, skolebygg, stoler, pulter og skolebøker. På Vinterfestivalen i januar 2013 har vi som mål å samle inn nok til å gi pulter til en ADRA-skole i Budi i Sør-Sudan.

Hedret i Liberia

For ni år siden ble daglig leder i ADRA Norge, Kåre Lund, skutt og drept i Liberia. Nå er han hedret av president og fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf. 53-åringen skulle assistere flyktninger som hadde rømt fra krigshandlinger. Lund reiste sammen med to kollegaer fra ADRA Liberia, Emmanuel Sharpolu og Musa Keita. De ble drept i samme hendelse.

ADRA i Sør-Sudan

ADRA ble etablert i Juba, Sudan, i 1979 under navnet «Seventh Day Adventist World Service (SAWS). Da krigen eskalerte i det sørlige Sudan i 1984, flyttet ADRA hovedbasen for landet til Khartoum og fortsatte å hjelpe den trengende befolkningen. Fra 1993 var det ikke mulig å få tilgang til å drive hjelpearbeid i de SPLA/M-kontrollerte områdene fra Khartoum. ADRAs plan B ble iverksatt, og nødhjelp til de krigsrammede områdene ble distribuert via Kenya under FNs operasjon «Lifeline Sudan».

Somalia: Ber om fortsatt støtte

Afrikas horn er ikke fremmed for tørkekatastrofer og konsekvensene som dette bærer med seg. I 2011 kjempet regionen seg gjennom en dødelig tørkeperiode som i følge WFP, Verdens Matvareprogram, har rammet 13 millioner mennesker til dags dato. I Somalia er imidlertid millioner av mennesker og husdyr i akutt behov for fortsatt bistand. Regntiden kom til slutt - og etter en strøm av humanitær bistand er situasjonen noe bedret. Likevel advarer mange bistandsorganisasjoner og hevder at situasjonen fortsatt er svært prekær og at fokus må opprettholdes på Somalias situasjon.

© ADRA Norge, Følg ADRA Norge på:
Facebook
Twitter
YouTube