Afrika

Etiopia, Sudan og Somalia er hovedsamarbeidsland for ADRA Norge. I tillegg har vi prosjektsamarbeid i Uganda og Madagaskar. Matsikkerhet og vann er hovedfokus, sammen med utdanning og forebyggende helse.

Stolt over hva hun har fått til

Dhagan er flyktning i eget land. Da hun var tenåring hadde hun valget mellom å flykte nordover til det uvisse eller forbli i krigsområdet i sør - uten en fremtid.
«Jeg kom til dette stedet i Puntland med en plastpose som inneholdt alt jeg eide. ADRA ga meg tilbud om praktisk utdanning på det nyetablerte kvinnesenteret. Jeg lærte å sy. Jeg var visst ganske flink og lærte fort, og etter hvert ble jeg læreren for sygruppa!» smiler hun hjertelig. ADRA lærte også Dhagan hvordan man driver en egen liten forretning. I dag har hun en sybutikk i byens travleste strøk – og to personer ansatt for å sy!

Frykter hungersnød i Sør-Sudan

I midten av desember utartet det seg en større konflikt mellom ulike politiske retninger i Sør-Sudan og uroen spredte seg raskt utover landet. Situasjonen er meget alvorlig for alle de tusener av mennesker som er rammet og konflikten har nettopp blitt oppgradert til Level 3 – den høyeste graden (samme som Syria og Den sentralafrikanske republikk).

Skole og utdanning er nøkkelen

"Det er verken urolighetene, flyktningsituasjonen eller matsikkerheten som er den største humanitære utfordringen i Sør-Sudan," sier FN`s spesialutsending i Sør-Sudan, Toby Lanzer til Norads magasin Bistandsaktuelt: "Det viktigste vi kan gjøre er å få barn til å gå på skolen og utdanne flere lærere. Vil du ha en stat som fungerer, en økonomi som vokser og nye arbeidsplasser – trenger du en utdannet befolkning."

Skole for livet

I mange kulturer er det relativt vanlig at unge jenter ikke får en utdannelse. Dette trenger ikke å være på grunn av fanatiske tolkninger av religiøse skrifter eller fordommer spesielt rettet mot jenter, men det kan være resultat av mangeårige kulturelle tradisjoner som handler om at jenter skal giftes bort i ung alder som medgift for penger eller dyr.

Drømmefaktor eller hardt arbeid

Vi snakker en del om drømmer i "bistandsverdenen". Kanskje fordi vi er inspirert av bror Martin Luther King og hans drømmer? Det er ikke noe galt med det. Drømmer er viktige og kan sette mennesker på rett spor i forhold til sine livsvalg. Drømmene var med blant mine standardspørsmål da jeg besøkte Sør-Sudan for et par uker siden for å intervjue og snakke med folk. Landet har svært få kvalifiserte lærere til sin unge befolkning, og da jeg fikk muligheten til å intervjue noen av de lærerne som akkurat nå deltar i et intensivt Norad-støttet lærerutdanningsprogram med ADRA, inneholdt et av mine innledende spørsmål drømmefaktoren. Kreativt, tenkte jeg.

© ADRA Norge, Følg ADRA Norge på:
Facebook
Twitter
YouTube